Ezt mindenkinek ismernie kell... nagyon hasznos kis ötlet...Az ibolya az egyik legközkedveltebb szobanövény, számtalan színben, évtizedek óta terethódít a családi otthonok ablakpárkányain.

Nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a számára szükséges kondíciókról. Az afrikai ibolya laza szerkezetű, jól vízáteresztésű földben érzi jól magát.

Vásároljunk a szaküzletekben kapható hagyományos virágföld-keveréket, ebben szépen fog fejlődni. Soha ne ültessük agyagos, kerti földbe.

A virágföldet keverhetjük esetleg tőzeggel, egy kevés dolomitporral, és szuperfoszfáttal.

Félévenként ajánlott átültetni, és ilyenkor egy-egy kevés tápanyaggal is lássuk el a földet.

Az ibolya vízigényes, de vigyázzunk, hogy soha ne álljon meg rajta a víz. A földje legyen vízáteresztő, és az ültetőedény alján is legyen lyuk, mivel különben berothadnak a gyökerei és elpusztul.

A legjobb, ha alulról öntözzük, töltsük a tányérjába egy kevés vizet, majd hagyjuk, hogy szívja fel, amennyire szüksége van. Ne érje soha a leveleket, és virágokat közvetlenül a víz, mert nagyon hamar károsodnak.

Öntözés után várjunk 20 percet, majd a fölösleges vizet, amit nem szívott fel, öntsük ki. Ellenőrizzük az ujjunkkal a talajt. Ha tapintásra úgy gondoljuk, hogy elég nedves, akkor nem kell megöntözni, ha száraz, akkor töltsünk a tányérba vizet.

Bár fényigényes növény, de vigyáznunk kell, hogy ne érje közvetlenül erős napsugárzás. Azt viszont felejtsük el, hogy meg fog élni egy árnyékos lakásban.

Nem, hogy virágozni nem fog, de el is pusztul Biztosítani kell számára a kiegyensúlyozott fényforrást. A fő növény mellett számos hajtás található, ezekről könnyen szaporíthatjuk.

Forrás:

https://www.tudasfaja.com/az-en-ibolyaim-egesz-evben-igy-viragzanak-elarulom-a-titkom-amit-mindenkinek-ajanlok/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!