Isten éltesse még sokáig.



Vitray Tamás ma tölti be 86. születésnapját. 
Nem kevés idő, amit tudunk, hogy tartalmasan töltött el. 
 
Születésnapja alkalmából a következő sorokat tette közzé:

'Köszönöm Istennek, hogy megélhettem ezt a napot. 
Nem készülök még a halálra, mert úgy érzem van még dolgom a Földön. 
Még csak ünneprontó sem akarok lenni, hisz rengetegen köszöntöttek már a mai napon. 
 
Egy dolog azonban végtelenül elkeserít.... 
Egyre több szomorú, aggódó emberi arcot látok az utcán. 
Ha ehetne egy kívánságom, nem lenne más, mint szebb jövőt kívánni a magyar embereknek, mint amilyen most van jelen. 
Nem akarok politizálni, de úgy érzem ezért az állapotért a politikusaink a felelősek. 
Félelemben, bizonytalanságban tartani a népet a legnagyobb bűn! 
Kívánok minden magyar embernek szebb jövőt, több vidámságot, mert bizony csak egy életünk van!' 
Köszönjük Vitray Tamás őszinte szavait és kívánjunk neki Boldog Születésnapot!

 

Vitray Tamás (született Neufeld) (Budapest, 1932. november 5. –) Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész.

Budapesten született izraelita, polgári családban. Édesanyja Auschwitzban halt meg. Kalandos gyermekkort követően, 1952-ben végzett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ezt követően díszletmunkás volt a Magyar Néphadsereg Színházában. Az Idegen Nyelvek Főiskoláján angol sajtó szakon tanult és a Honvédelmi Minisztériumban fordítóként dolgozott, majd rövid ideig a Magyar Rádiónál, a Chemolimpexnél, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségén.

Első televíziós szereplése 1958. augusztus 5-én volt, amikor angoltudása miatt kérték fel amerikai atlétákkal való interjú készítésére. Ez két okból is emlékezetesre sikerült: egyrészt a riporter és Rafer Johnson atléta közti magasságkülönbséget (hogy egy képkivágásba beleférjen a fejük) úgy hidalták át, hogy Vitray sámlira állt; másrészt abban a hiszemben dolgozott, hogy felvétel készül, csak utólag tudta meg, hogy élő adás volt (mint minden műsor az akkori MTV-n, mivel nem rendelkeztek rögzítéshez szükséges berendezésekkel). 1959. december 1-jén a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztálya Agitációs Propaganda Osztályán a sportrovat belső munkatársa lett. 1963-ban a Testnevelési Főiskolán sportszervezői oklevelet szerzett.

Első külföldi közvetítése 1960 januárjában Prágából a Csehszlovákia – Brighton-Tigers (angol-kanadai) profi együttes jégkorongmérkőzése volt. Első sportkommentátori sikerét ugyanebben az évben a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg. 1968. július 1-jétől főmunkatárs. Sporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője. Szerepelt a Gyula vitéz télen-nyáron című filmben, ahol egy riportert alakított.

1975. december 1-jétől a Szórakoztató és Zenei Főosztály osztályvezetője. 1981. július 1-jétől a Drámai Főszerkesztőség Dokumentum Dráma osztályvezetője. 1988. november 1-jén kinevezték a nyugdíjba vonuló Radnai János helyére a Sport Önálló Szerkesztőség élére, ahová rövid kitérő után – 1991. február 15-étől az M2 csatorna intendánsa lett – 1992. március 15-én visszatért. Alig van olyan sportág, amit ne közvetített volna a televízióban. Az évek során megszámlálhatatlan Telesport- és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt. Összesen 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített.

1997-től aktív nyugdíjas. 1999-től a Danubius Rádióban vezetett sporttal foglalkozó telefonos beszélgetőműsort Ötfülközt címmel. Állandó vendége volt Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakos. A műsor 2001 őszén átkerült a Klubrádióra. 2002. október 21-étől ismét kinevezték a Sportfőszerkesztőség élére. 2004. november 1-jétől elnöki főtanácsos volt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja.

A 2008-as olimpia volt az első 1960 óta, amelyet már nem a Magyar Televízióban közvetített (nem is utazott el a helyszínre), a kajak-kenu versenyek kommentátora volt a Eurosporton, valamint az RTL Klub Híradójában foglalta össze az olimpia aznapi fejleményeit.

2009. június 26-án, majdnem egy év elteltével (akkor Baló György vendége volt A Szólás Szabadsága c. műsorban) újra megjelent a képernyőn Az Este c. műsor utolsó Szabadság téri adásában mint az MTV Örökös tagja. 2009-ben Medveczky Balázs az MTV akkori alelnöke költségcsökkentésre hivatkozva elbocsátotta az MTV-től.

A Digi Sporton vezette a Kibicek című beszélgetőműsort sportolókat megszólaltatva.

Felesége Kállai Bori színésznő, fogadott lánya Fonyó Barbara operaénekes. Két fia van első házasságából, Tamás és Péter.

2012. június 1-jén a XIII. kerület díszpolgára lett

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!