Gyászba borult egész Amerika.



Kedden houstoni otthonában 92 éves korában meghalt Barbara Bush volt amerikai first lady.

 

A Bush család már hétfőn közleményben tudatta, hogy Barbara Bush többszöri és hosszas kórházi ápolás utánvisszautasította a további orvosi kezeléseket.Krónikus légúti betegségben (COPD), Graves-kórban, valamint szívelégtelenségben szenvedett.

 

Az amerikai történelemben ő volt a második asszony, akinek a férje, George H.W. Bush és a fia, George W. Bush is az Egyesült Államok elnöke volt.

 

Rajta kívül egy olyan first lady szerepel az Egyesült Államok történetében, akinek mind férje, mind fia elnökként szolgált: Abigail Adams, aki John Adams - a második amerikai elnök - felesége és John Quincy Adams - a hatodik elnök - anyja volt.

Barbara Bush köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett szerte az Egyesült Államokban, és ez annak is köszönhető, hogytöbb jótékonysági szervezet munkájában részt vett,és alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztésére, az olvasás megszerettetésére. Az alapítvány 2014-ig több mint 1500, az olvasás népszerűsítésével foglalkozó programot indított szerte az Egyesült Államokban. 'Úgy érzem, ha tudunk és szeretünk olvasni, az segít bennünket a társadalmat mardosó megannyi gond megoldásában is' - írta 1994-ben megjelent memoárjában.

George Bush-sal 1945-ben keltek egybe.Hat gyerekük született.Házasságuk az amerikai elnöki párokat tekintve az eddig a leghosszabb: 73 esztendőn át tartott.

Ősz haja és ravaszkodó-szarkasztikus stílusa miatt becézték őt 'ezüstrókának' is. Még harmincéves sem volt, amikor beleőszült leukémiás kislánya betegségébe, a gyermek 1953-ben meghalt.

Unokája, Jenna Bush - George W. Bush egyik leánya - a héten az NBC televízió reggeli műsorában könnyes szemmel méltatta nagyanyját, akit 'igazi harcosnak' és 'a világ legjobb nagymamájának' nevezett.

Forrás:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180418-meghalt-barbara-bush-volt-first-lady.html

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!