Így ünnepelt.Szűk családi körben, pezsgővel ünnepelte 99. születésnapját Bálint György, az ország Bálint gazdája.

 

Hazánk leghíresebb kertészmérnöke az elmúlt években gyakran betegeskedett, ám most, közel 100 évesen kiváló egészségnek örvend. Állítja, ennek ellenére nem tervez előre.

– Bár imádom a munkámat, a családomat, és szeretném minél tovább látni, ahogyan az unokáim és a dédunokáim felnőnek, nincs tervem arra, hogy érjem meg a 100. születésnapomat, ami jövőre lesz. Én már csak két hétre előre tervezek, mint az időjósok. Nyilván nem készülök a halálra, de azt szinte biztosan mondhatom, hogy két hét múlva még itt leszek. Bár régebben sokat kellett kórházba járnom, mert gyengélkedtem, szerencsére régóta elkerült a baj. A legjobbakat remélem – kezdte lapunknak Bálint gazda, aki azt is elárulta, hogyan zajlott otthonukban az ünneplés.

A legendás Bálint György még fiatalabb korábban /Fotó: RAS-archívum

– Kevesen tudják rólam, de nem nagyon szeretek ünnepelni, ezért megkértem a feleségemet, hogy ne tartsunk nagy bulit, ne szervezzen semmit. Így csak a szűk család jött el, nekik viszont nagyon örültem. A mai világban mindenki rohan, senkinek nincs ideje semmire, ezért is lepődtem meg, hogy most mindenki körbe ült engem, és hallgatták, ahogyan a régi dolgokról beszélek. Ez volt a legboldogabb születésnapom az életemben, és ezt őszintén mondom – árulta el elérzékenyülve az idős gazda, aki még tortát is kapott a jeles napon.

Bálint gazda jó néhány évtizeddel ezelőtt /Fotó: RAS-archívum

– Semmiben nem volt hiány. Pezsgővel koccintottunk, persze én csak mértékkel ittam, ezután jött a hidegtál, ami nagy kedvencem, utána pedig együtt leültünk az asztalhoz, és ebédeltünk egy jót. Külön öröm volt, hogy a fiam, János hozta a tortát, nagyon finom volt – mesélte Bálint gazda.

Unokái mellett a díjaira a legbüszkébb

Bálint gazda az utóbbi időben három igazán rangos elismerésben is részesült. Tavaly kapta meg a Hazám-díjat, valamint a Prima Primissima díjat, idén pedig átvehette a Magyar Szabadságért díjat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!