ettől jobb ötlet nem is kell azoknak, akik imádják a málnát...Elképesztő mennyiségű málnát terem a kertem, mióta ezt csinálom. Ezt tedd, hogy a tiéd is roskadozzon a gyümölcstől

FOTÓ: THINKSTOCKPHOTOS        

 

Már az egészen kis kertekben is találhatunk általában néhány tő málnát. Az egészséges, és finom gyümölcs nagyon hamar szaporodik, azonban gondoskodnunk kell róla, ha ép termést szeretnénk szüretelni.

       

Nagyon sok vitamint, és tápanyagot tartalmaz, igazán üdítő lehet egy meleg nyári napon. Kellemes turmix, shake, krémleves, lekvár készíthető belőle, de a legegészségesebb természetesen, ha nyersen fogyasztjuk. Annak érdekében, hogy egészséges termésünk legyen, fontos, hogy megelőzzük a problémák kialakulását.

Az első és legfontosabb megelőző munkálat kora tavasszal történik, amikor még a málna nem rügyezik. Ilyenkor le kell mosni a vesszőket tetőtől-talpig egy 70-80 fokos vízfürdővel. Vigyázzunk, hogy a víz minden részét érje, a tetejétől egészen le a tövéig. Ha a föld még egy kicsit fagyott, a gyökerek biztosan nem fognak kárt szenvedni. Ezzel a módszerrel nem csak a málnát, de az egrest, és a ribizlit is lekezelhetjük.

Ezt a műveletet késő ősszel is megtehetjük, amikor a hőmérséklet -3 és -5 fok körüli lesz. A melegvizes lemosással az eper ágyásokról is gondoskodjunk, mert ugyanazok a kártevők támadhatják meg, mint a málnát, vagy ribizlit.

Minden ősszel takarjuk a málnabokrok közötti talajt tőzeggel, komposzttal, szalmával. Ez megakadályozza a kártevők elszaporodását. A rügyezés, és a virágzás közti időszakban rázogassuk le a bogarakat, kártevőket a málnáról egy nejlonzacskóba, amit később égessünk el. Lehet, hogy kissé időigényes ez a művelet, de nagyon hasznos.

A málnát mustár oldattal permetezhetjük. 20 gramm mustár port oldjunk fel egy veder vízben, hagyjuk állni egy fél napig, majd ezzel permetezzük le a bokrokat. Ha nincs mustárporunk, akkor helyettesíthetjük: 10 liter vízhez adjunk 2 púpozott evőkanál szódabikarbónát.

Tudásfája

Forrás: blikkruzs.blikk.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!