Így lesz igazán mennyei.Meghívtad az anyósodat ebédre? Úgy érzed, meghűltél kicsit, ne adj Isten, másnapos vagy? Vagy csak egyszerűen nagyi-hiányod van? Mindre a húslevest ajánljuk megoldásként. Készítsd el azt a levest, amivel megmutathatod a tudásodat, ami fölmelegíti tested-lelked és gyógyít.

Igen, az igazi húslevesmindezt tudja. Csupán pár dologra kell odafigyelned, és nem hibázhatsz.

Jobb, ha nem sietteted!

A jó húsleves legfontosabb titka, hogy lassan fő.

Ha ezt tervezed vasárnap ebédre, jobb, ha gondosan előkészíted és időben elkezded a munkát.

A zöldségeket pucold meg előző este. Kelj föl jó korán, hogy a hús nyugodtan, órákig főhessen.

Az a csodás, harmonikus íz!

húslevesízét a hús és a zöldségek adják. Ne spórolj se a mennyiséggel, se a minőséggel.A nagyi kertjében minden bio módon termett.

Szerezz be a leveshez háztáji vágásból származó húst és organikusan termesztett zöldségeket.

Mindenki megérzi majd a különbséget.

A zöldségek közül asárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma az alap. Van, aki zöldborsót és kelbimbót is tesz bele.Mivel e két utóbbi nem gyökérzöldség, csak a főzés vége felé add hozzá. Fontos, hogy a sárgarépa mennyisége ne legyen uralkodó, mert a leves túl édes lesz tőle.

Az ételízesítő és a leveskocka nem szerepelt a nagyinál a hozzávalók között. Az ízfokozó adalékanyagokat leszámítva mindkettőben az ízt főként a lestyán adja. Ezért nevezik ezt a zöld fűszernövényt vegetának is. Mindig legyen a kertedben (ablakodban, erkélyeden) néhány tő. De a petrezselyem és a zellerzöld is nagyon erőteljes ízű. Ne sajnáld a levesből.

Aranyló szín

A szép sárga szín is a lassú, gyöngyöző főzésmódnak köszönhető.Így lesz idő rá, hogy kioldódjanak az ízek, a színek. Nagyanyáink azért titokban fokozták ezt az arany hatást:  akinek telt rá, az sáfrányt, a szerényebb háztartásokban annak olcsóbb változatát, a kurkumát vetették be ehhez. Van, aki a vöröshagymát főzi bele héjastól. (Persze a legkülső héj nélkül). Akárcsak a húsvéti tojást, a levest is színezheted vele.

De mitől lesz olyan átlátszóan tiszta?

  • Megint csak a szép, csendes, órákig tartó főzést kell elsőként kiemelni.
  • A húst nagyon alaposan mosd meg. A hártyákat szedd le.
  • A húst hideg vízben tedd föl főzni. Kicsi lángon, épp, hogy csak gyöngyözzön. Nagyi a fával táplált tűzhely legszélére tette. Ott még csak véletlenül se kezdett el hangosan rotyogni a húsleves.
  • A hús főzés közben habot ereszt. Ezt türelmesen merd le, amíg csak keletkezik.
  • Ne zavard meg a levest! Ne piszkáld, ne kavargasd. Ha már puhul a hús, a zöldség, esetleg leválhat egy-egy darabka belőle, és az elzavarosítja a levest. Egyfajta meditációs állapot, - mondhatni ima - ennek a levesnek az elkészítése. Nagyi is így csendesítette a lelkét. Feszült, feldúlt állapotban hozzá se fogj, mert beleviszed a negatív érzéseidet a levesbe.
  • Ha a leves elkészült, hagyd egy kicsit pihenni, leülepedni. Így szűréskor kevesebb dolgod lesz.

Az az illatos tészta!

Ha igazán illatos, ízes tésztát szeretnél, pont, mint amilyet a nagyi húslevesében ettél, akkor bizony bio tojásból, magadnak kell gyúrni a hozzá való tésztát. A külön edényben kifőtt tésztát merd először a tányérra, majd rá a forrón illatozó, aranysárga húslevest.

Ez is érdekelhet: Óraátállítás 2018 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!

Forrás: ripost.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!