Így lesz gyönyörű a kerted.Dí­szítse a ker­te­det ta­vas­szal a sze­re­lem jel­képe, a tu­li­pán! Ehhez - mint a gye­re­kek­nek -, ős­szel 'is­ko­lába' kell ke­rül­nie. Ta­vas­szal vi­rág­zik, május vé­gé­től pi­he­nésre van szük­sége. Egy­szerű kör­for­gás, mu­tat­juk, mit kell ten­ned.

tulipánta törökök hozták be Európába. Az ő nemzeti jelképük volt a tökéletes, turbánt formázó értékes virág. Mára nagyot változott a világ. A tulipánt szinte teljesen kisajátították a hollandok. Egy biztos:

 

a tökéletes szerelmet szimbolizálja a szorosan ölelő szirmú virág.

Van egy rossz hírünk: a tulipánt ősszel kell a kertedbe kiültetni, ha tavasszal tulipán-erdőt szeretnél látni. Ha ezt elmulasztottad, gyönyörködj most cserépben vásárolt tulipánban.

Ha ez elvirágzott, ne dobd ki. Hagyd elszáradni, tedd el őszig a hagymát, és akkor ültesd ki a kertbe a többivel együtt. Ha összegyűjtöd a végtelen forma- és színgazdagságú tulipánokat, akkor nem csak egyszer, hanem még sok éven át gyönyörködhetsz bennük tavaszonként.

Ne felejtsd el, majd szeptember végén vagy októberben gondoskodj róla, hogy jövő tavasszal tulipános pompa nyíljon a kertedben.A kert napos részébe ültesd a hagymákat, színek szerint csoportosítva, mert úgy mutatnak igazán jól.

A tulipán a jó vízáteresztő képességű, laza talajt szereti. Elültetés után már nem kell vele törődnöd. A fagyos, hideg, késő ősz és a tél direkt jó tesz neki. Fejlődésükhöz kifejezetten szükségük van a hideg-hatásra. Természetesen öntöznöd sem kell a hagymákat. Összegyűjtöttek minden tápanyagot és nedvességet, amihez a túléléshez és fejlődésükhöz szükségük van. A tavaszi esők és a meleg majd életre kelti őket.

Hogyan készítsd elő ősszel a talajt?

Gyomtalaníts. Forgasd jól át, lazítsd fel a talajt. Ha túl agyagos, keverd homokkal. Egy kis komposzttal is gazdagíthatod a földet. A hagymák alá és ültetés után föléjük is szórj. Szerves trágyát vagy tőzeget is használhatsz. Ha végeztél, beboríthatod őket egy kis őszi levéllel vagy mulccsal. Ez megvédi a talajt a gyomosodástól, a nagyon kemény fagyoktól vagy épp a hirtelen, tavaszi, erős melegtől.

Mekkora tulipán hagyma ideális az ültetéshez?

A 8-10 cm átmérőjű hagyma már „felnőtt”, belőlük lesznek a szép, érett tulipánok.

Milyen mélyre és egymástól mekkora távolságra ültesd a hagymákat?

8-10 cm mélyre és egymástól 15-20 cm távolságra ültesd őket.

Őszi kiültetés

A kis méretű hagymákat válogasd külön. Nekik nyiss hagyma-nevelő óvodát. Itt a talaj különösen tápdús legyen. 5 cm mélyre, egymástól 2-3 cm távolságra dugdosd a kis sarjadék hagymákat. Azok az első évben még nem hoznak kifejlett virágot. Tavasszal az induló virágszárat törd vissza. Így a hagymát fogja fejleszteni, nem pazarolja el az energiát a virágzásra.

A szép, nagy, érett hagymákat színek szerint ültesd csoportokba.Geometriai mintát is alkothatsz a színekből, vagy kitalálhatsz valami eredetit is. Szépen mutat, ha más hagymással pl. nárcisszal társítod.

Ültetés balkonládába

Ezt is célszerű szeptember-október hónapban elvégezni. Ha ládába szeretnéd ültetni a tulipánhagymákatfontos, hogy elég mély ládát válassz hozzá. A 8-10 cm-es ültetési mélység fontos, és az is, hogy a hagymák ne a láda legaljára kerüljenek.

Legyen kifolyója, hogy a fölösleges víz elfolyhasson. A láda aljára először egy réteg kavicsot, majd homokot tegyél. Jó minőségű, kertészetben vásárolt virágföldet halmozz fölé.

A tavaszi elvirágzás, leszáradás után szedd ki a hagymákat, és pihentesd őket az újabb, őszi elültetésig.

Tavaszi hajtatás cserépben

Ültesd a hagymát egy cserépbe, jó vízáteresztő földbe. Tedd hűvös helyre, és csak ritkán adj neki, kevés vizet. Ezzel imitálod a virág számára a telet.

Elvirágzás után

Vágd le az elnyílt tulipán-fejet, a virágszár csúcsát, hogy ne hozzon magokat. Az gyöngítené a virághagymát. Hagyd a növényt elszáradni a cserépben. A leveleket se vágd le! Az elszáradás folyamán az összes tápanyag, az élet-energia visszahúzódik a tulipán hagymába.

A kertbe ősszel elültetett és most tavasszal kibomló virágokat is hagyd majd a helyükön elszáradni. Utána szedd föl a hagymákat a földből, és tedd el pihenni. Osztályozd a hagymákat méret és szín szerint csoportosítva. Csomagold őket egyenként újságpapírba, és tedd száraz, hűvös helyre. Például egy nem vizes pincébe.

Másik módszer: Az elvirágzott növényi részeket csak május végén, júniusban vágd le. A hagymák akár 4-5 évig is a helyükön maradhatnak.Tavaszonkéntújra és újra virágoznak. Pár év után azért érdemes kiszedni a hagymákat, mert túl mélyen besüllyednek a földbe. Mások a 2-3 évenkénti hagymafelszedésben hisznek. Így a hagymák nem fognak nagyon besűrűsödni, és nem lesz túl sok apró, éretlen virágot hozó hagyma.

Forrás:

https://ripost.hu/cikk-igy-lesz-gyonyor-tavasszal-a-kertben-a-tulipan

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!