Fontos, aki tudja még intézze el mihamarabb...



Már csak két napjuk van arra, hogy személyes adataikat egyeztessék azok az ügyfelek, akiknek feltöltőkártyás telefonjuk van. Terrorelhárításra hivatkozva szigorítottak a törvényen, amely értelmében nem csak a személyi okmányokat ellenőrzik a mobilszolgáltatók, hanem a sim kártyákkal kapcsolatos mennyiségi korlátozást is bevezettek.

Július 1-jétől sem hívást indítani, sem fogadni nem tudnak azok az ügyfelek, akik nem egyeztetik adataikat. Személyi igazolvány és lakcímkártya. Ezekre van szükség a beazonosításhoz, amit nem csak személyesen, hanem az interneten keresztül is meg lehet tenni.

 „Online a leggyorsabb, legkényelmesebb és még ajándékot is adunk azoknak, akik online végzik az adategyeztetést. Kapnak ingyen perceket, kapnak ingyen mobilinternetezési lehetőséget. Ezen kívül az üzleteinkben mintegy 130 helyen és további 380 postahivatalban végezhetik el” – mondta az ATV Híradójának Kutas István a Telenor kommunikációs igazgatója.

Az adategyeztetés mellett új szabály, hogy magánszemélyeknek 10, üzleti ügyfeleknek maximum 50 kártya lehet a nevükön. 

Azután szigorították a szabályokat, miután kiderült, hogy bűnözői csoportok egy hajléktalan nevére kétszázezer feltöltős SIM kártyát vásároltak. Ezeknek egy részét pedig a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjai használták.

A Médiahatóság munkatársa arra figyelmeztet: nem csak telefonálásra használt sim kártyákat érinti az új szabályozás.

„Az adategyeztetési kötelezettség körülbelül négymillió előfizetést érint, eddig ennek körülbelül kétharmadát regisztrálták az előfizetők. 

Nyilván nem fog mindegyiknek a regisztrálására sor kerülni, hiszen nem minden SIM kártyát terveznek az előfizetők tovább használni” – mondta Karl Károly az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője.

A törvény értelmében a szerződéskötés dátumától évente kell igazolniuk a feltöltőkártyásoknak a személyazonosságukat. Akik június 30-ig nem teszik ezt meg, a számuk megszűnése után még van lehetőségük újrakötni a szerződésüket, hogy újból használhassák a telefonjukat.

atv.hu

Forrás:

http://www.atv.hu/belfold/20170628-fontos-hatarido-negymillio-embert-erint/hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!