Nagyon fontos információ, aki tudja ossza meg.



Szülők figyelem! Ez a szörnyű betegség újra visszatért és veszélyezteti gyermekeinket – Erre az öt jelre figyeljen oda mindenki…Terjesszétek!

Szülők figyelem! Ez a szörnyű betegség újra visszatért és veszélyezteti gyermekeinket – Erre az öt jelre figyeljen oda mindenki…Terjesszétek

Egy ezidáig eltűnt betegség tért vissza elmúlt években. Ez nem más mint a skarlát. Sokan nem tudják, hogy milyen tünetekkel és kezeléssel jár ez a betegség, ezért most megmutatjuk.

Lássuk először is, hogy mi is az a skarlát ( régies nevén vörheny ):

Egy baktérium által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Nagyjából egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd bőrkiütés keletkezik a testen.

Ezek a kiütések leginkább a hajlatokban jelentkeznek. A nyelven vastag fehéren bevont, lepedék keletkezik, ami 1-2 napon belül lekopik és láthatóvá válik a skarlát betegségre jellemző epernyelv. Az orcák kipirulnak, az orr, felső ajak, és az áll területe pedig sápadttá válik.

A skarlát penicillinnel kezelendő ugyanis a baktérium penicillin érzékeny baktérium.

A skarlát általában a mellkason vagy a gyomorban fellépő kiütésekkel kezdődik, mielőtt más területekre terjedne.

Tünetek:

– Torokfájás– Fejfájás– duzzadt nyaki mirigyek– Vörös kiütés– Viszkető bőr– piros arc– Fehér vagy piros nyelv– Magas láz– Hasi fájdalom– hasmenés

Az első napokban feltétlen szükséges az ágynyugalom, lázcsillapítás, és a bő folyadék, mert a torokfájás miatt ha nem iszik eleget a beteg, fennáll a kiszáradás esélye!

A skaráltra nincs védőoltás.

Ha hasznos információval szolgált a cikk számodra, kérlek oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők is értesülhessenek róla!palyazat.me

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!