Hogy telik az idő már 77 éves a Winnettou-t alakító színész...



Gondolnánk, hogy kiöregedett már az indiánosdiból, de nem. Tavaly eljátszotta Winnettou apját - nézze meg velünk a filmet! Boldog születésnapot, Gojko Mitic!

Horvátország - azaz az akkori Jugoszlávia - vadregényes tájain forogtak az endékás kamerák, amikor felvették a vasfüggöny mögötti, saját Winnettou-t: de hát hogy ne kellett volna saját, amikor a Winnettou szerzője, Karl May német volt? Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy az első Winnettou-regény főhőse meg magyar: Old Shatterhandet a kalandos életű magyar Xántus Jánosról, a budapesti állatkert létrehozójáról mintázta. Karl Mayt és Gojko Miticet összeköti egyébként más is. Egyiknek a regényein, másiknak az alakításain nőttek úgy fel nemzedékek, hogy sem az író, sem a színész nem látott élő indiánt.

Térjünk rá arra, amit az 'endékás Winnettou-ról' tudunk. A wikipédia azt írja róla, egy Leskovac nevű településen született 1940. július 13-án. Apja partizán volt, a nagyszüleinél nőtt fel egy dél-szerbiai faluban. Már húszévesen elvállalt alkalmi dublőrszerepeket a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. Ekkor egyébként testnevelés-tanárnak készült - de végül majd húsz évre indián lett belőle.

Forrás:

http://www.delmagyar.hu/szorakozas/ma_77_eves_az_endekas_winnettou/2522422/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!