Itt van minden fontos részlet.



Csak néhány ember kap alól a mentességet, aki elég komolyan a rászoruló kategóriába sorolható és ők is csak alkalomszerűen, állandó felmentés nincs! Mindnekire nézve kötelező mindne alkalommal!

 

Míg 2007-ban a vizitdíj alól automatikusan felmentést kaptak a gyerekek, krónikus betegek és szociálisan rászorulók, addig Pilis községben gyakorlatilag mindenkinek fizetnie kell.

A tartósan beteg emberek felmentésére van lehetősg a heyi önkormányzati rendelet szerint, d e úgy tűnik ez nem nagyon gyakroolják, ugyanis valójában tényleg csak 1-2 ember kap kibúvót  a vizitdíj megfizetése alól! Hivatalosan nem is vizitdíjról van szó, inkább egészségügyi költség-hozzájárulás címen szednek be minden egyes alkalommal 300 forintot!A polgármester azt írta, a krónikus betegek felmentést kaphatnak, de arra nem válaszolt, hogy hogyan, ahogy arra sem, mi lesz a kismamák, kisgyerekek vizitdíjával.

Ilyen volt 2007-ben a vizitdíj :

Magyarországon a teljes körű egészségbiztosítás gyakorlata alakult ki, vagyis nem kellett sem %-os hozzájárulást, sem vizitdíjat fizetni a biztosítási körben az orvosi ellátásért. A második Gyurcsány-kormány 2007. február 15-én vezette be a vizitdíjat, a beteg-orvos találkozások csökkentésére és a társadalombiztosítás biztosítási körének csökkentésére, a költségek részleges áthárítására.

Összege alkalmanként 300 forint. A vizitdíjat a lakosság többsége elutasította, 2008. március 9-én népszavazás (az ún. „szociális népszavazás”) kötelezte a parlamentet és a kormányt a korábbi, teljes körű biztosítás visszaállítására 2009. január 1-jei határidővel. A népszavazáson a szavazópolgárok 50,1%-a vett részt, és a szavazók 82,62%-a a vizitdíj eltörlésére, a teljes körű társadalombiztosítás visszaállítására szavazott.

A kormány a népszavazás eredményének ismeretében 2008. március 31-ével megszüntette a vizitdíjat. A népszavazás következményeként az egészségügyi minisztert is menesztette a kormányfő, 2008. április 30-i hatállyal. Az egészségügyi miniszter menesztése az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett.

A vizitdíjból a felnőtt háziorvosi praxisoknak átlagosan 186 000 Ft bevételük keletkezett 2007 márciusában (ez havi 620 orvosi ellátást jelent átlagosan).[3]

A vizitdíj megszüntetéséig emelt összegű vizitdíjat kellett fizetni minden olyan esetben, ha a betegellátás nem rendelőben történt.

600 Ft-ot kellett fizetnie annak, aki: saját kezdeményezésére a háziorvosi rendelőn kívül veszi igénybe a gyógyellátást saját kezdeményezésére nem annál a háziorvosnál veszi igénybe, aki területi ellátásra kötelezett, illetve akihez bejelentkezett 1000 Ft-ot, ha: ügyeleti ellátást indokolatlanul vette igénybe a beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül vette igénybe, illetőleg nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vette igénybe Vizitdíj alól mentesültek: minden 18 év alatti tartós orvosi kezelés esetén a Honvédség, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a rendvédelmi szervek azon véradók, akik legalább 30 alkalommal adtak teljes vért a tüdőszűrés a hajléktalanok, amennyiben saját háziorvosuknál vették igénybe a kezelést, ezen felül rájuk is érvényesek voltak a térítés kötelezettségei sürgősségi vagy kötelező gyógykezelés ­ha ugyanazon szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.

Forrás:

http://netujsag.net/ismet-erkezik-a-vizitdij-felnotteknek-gyerekeknek-es-diakoknak-egyarant-nyugdijasok-is-fizetniuk-kell-79198

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!