Érdemes még utolsó pillanatban is rendet rakni a parlagfűvel fertőzött területeken...



Július 1.-től ellenőrzik a parlagfű-mentesítést, a kiszabható bírság 15 000 forinttól 5 millió forintig terjed.

Június 30-ig kell minden földhasználónak gondoskodnia a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítéséről. A holnapi naptól elindulnak az ellenőrzések és ha az ellenőrzött területen virágzó vagy terméses parlagfüvet találnak az ellenőrök, úgy június 30. napja után jogosultak hatósági eljárást indítani a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt. A jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság – a fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 forinttól 5 millió forintig terjed – írja a Nébih.

Napjainkban hazánk egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat. A június végén lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására új lendületet vett a parlagfű vegetatív fejlődése és kisebb kelési hullám is elindult. A rendkívül kártékony gyomnövény fejlettségi állapota és előfordulása országszerte nagyon heterogén képet mutat, jellemzően az intenzív hajtásnövekedés stádiumában van.

Forrás:

https://www.agroinform.hu/szantofold/vege-a-turelmi-idonek-holnaptol-mar-buntetnek-33290-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=33290

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!