Nyugodjon békében.



Életének 83. évében meghalt Kádár József (Joseph Kadar) festőművész, grafikus, fotóművész, múzeumalapító.

82 évesen meghalt Joseph Kadar, azaz Kádár József festőművész, grafikus, fotóművész és múzeumalapító. A hírt felesége, Zsoldos Vanda kedden közölte az MTI-vel. Az alkotói pályáját Párizsban kiteljesítő képzőművész január 25-én halt meg, temetéséről később intézkednek.

Kádár József 1936-ban született Debrecenben, majd Hajdúszoboszlón élt. Tanulmányait 1956-ban kezdte a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél és Fónyi Géza voltak a mesterei. Magyarországot 1969-ben hagyta el, Párizsba költözött. Franciaországban lezárta addigi expresszionista korszakát, és előbb szürrealista munkákat festett, majdelektronikus gépekre cserélte az ecsetet.Fénymásolóval, számítógéppel, nyomtatóval készített képeket. Művein franciaországi pályája elején mértani alakzatok domináltak, később – saját megfogalmazása szerint – dualista lett. Ilyen szellemben készült munkáin kétfajta, egy geometrikus és egy figuratív alakzat látható.

Röviddel Párizsba érkezése után alkotta meg első mail-art borítékait és első könyvtárgyait, majd 1979-től készített művészi fotókat és fotogramokat, amelyeken izraeli, indiai, itáliai, görögországi és spanyolországi élményeit dolgozta fel. Kádár József nemcsak képzőművészként, hanem gyűjtőként is aktív volt. Kollekciójából alapította a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeumot, illetve Álmosdon a Post-Mail-Art Múzeumot és a Joseph Kádár Múzeumot. Kádár Józsefet 2013-ban tüntették ki a Magyar Arany Érdemkereszttel, 2016-ban pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete életműdíjjal ismerte el tevékenységét.

Forrás:

http://www.origo.hu/kultura/20190129-meghalt-kadar-jozsef-kepzomuvesz-joseph-kadar.html?utm_source=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!