Erre számíthatunk.



Intenzívebb csapadékzóna alakul ki, amely az enyhébb légtömegek hatására a Dunántúlon fokozatosan esőre vált.

7.45 - Ónos eső a soproni járásban

Forrás:met.hu


Kedd 7.00  - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

Az éjszaka kialakult gyenge havazás tovább vonul kelet felé a reggeli órákban, majd nyugat felől a délelőtt folyamán újabb és intenzívebb csapadékzóna alakul ki, amely az enyhébb légtömegek hatására a Dunántúlon fokozatosan esőre vált. Útja során a Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadék, a Duna vonalától keletre pedig jellemzően hó várható. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmenetileg ónos eső is kísérheti - írta a met.hu.

 

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel - 5 cm, az északi felén 4-5 cm fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén kb. 5-10 cm-re lehet számítani. Komárom-Esztergom - Észak-Pest - Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 cm fölötti friss hóréteg sem kizárt éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hg, Börzsöny) 15 cm fölötti is várható. Elsősorban Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást délutántól.

Kedd 6.55 - Útállapot, időjárás

A Duna vonalában és annak környezetében jellemzően hószállingózást jeleztek, Mohács térségében hódara esik, Szentendrénél havas eső.

A gyorsforgalmi utak burkolata keleten általában száraz, a Dunántúlon sónedves. A főutak Székesfehérvár és Tamási térségében havasak-latyakosak, A Dunántúlon nagyrészt nedves-sónedves, másutt száraz a burkolat.

Kisvárda és Mátészalka térségében a korábbi havazás nyomán még előfordulhatnak a letaposott hótól síkos alsóbbrendű utak, valamint Vas és Veszprém megyében, valamint Székesfehérvár térségében, a havazással érintett területeken havas, latyakos a mellékutak burkolata.

A hőmérséklet -16 és 0 C fok között változik.

Az M2-es autóúton a 24-es km-nél Dunakeszi térségében egy műszaki hibás kamion akadályozza a pálya forgalmát, így az csak egy sávon váltakozó irányba haladhat.

Az 510-es főúton Taksonynál két személygépjármű koccant össze a 25-ös km-nél, a műszaki mentés idejére a forgalom félpályán haladhat.


Hétfő

Továbbra is várjuk olvasóink téli felvételeit útviszonyokról, havazásról, hóemberekről, stb: [email protected]

Figyelmeztetés a megyére

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést - írták az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésben.
    
A havazás miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    
Hétfőn az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el; 2-3 centiméter hó hullhat. Kedden továbbterjed a havazás a keleti országrészre, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömeg hatására a havazás fokozatosan esőre vált. A Budapest-Kelebia vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmenetileg ónos eső is lehet.
    
A várható friss hó az ország déli felén maximum 5, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.
    
A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.
    
Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3 fok között valószínű.
 

 

 

Síkosságmentesítés Győrben


A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatósága a meteorológiai előrejelzésekben szereplő további havazás miatt hétfőn 18 órától elrendelte a síkosságmentesítésben és a hó eltakarításban résztvevő munkatársak telephelyi ügyeletét. Így szükség esetén a cég azonnal megkezdheti a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást.

A szolgáltató munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás alakulását. A hajnali lefagyások megelőzésére síkosságmentesítik az utakat. Fagyás, havazás esetén, a korábbi évekhez hasonlóan előre meghatározott menetrend szerint végzik a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást. Először a hidakon, felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon tűnnek fel a járművek, ezt követően kerül sor lakóutcák, járdák, parki átvezető utak megtisztítására. A buszmegállókat és a hidak lépcsőit kézi erővel szórják fel és takarítják.

A számozott főutak városi szakaszain az Állami Közútkezelő végzi a munkát.

A téli közlekedés biztonságához, a balesetek elkerüléséhez elengedhetetlen az autósok közreműködése. Rendkívüli időjárási körülmények között csak megfelelően felkészített, téli gumival ellátott járművel szabad elindulni. A közlekedőknek számolniuk kell a megnövekedő utazási idővel és azzal, hogy az útvonalak fokozatosan, a munkagépek haladási ütemével párhuzamosan válnak járhatóvá. A Győr-Szol Zrt. felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét arra, hogy az előttünk álló időszakban az útnak indulók várhatóan télies körülményekre számítsanak.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.

Csúszásveszély a vízpartokon

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén több helyen figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás vagy hóesés miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

Jégre menni tilos!

Nagyobb hidegben, jegesedés esetén a Győrben található városi tavakra, folyószakaszokra is vonatkozik a csúszkálás, a korcsolyázás tiltása, ezt a téli sportot a műjégpályán lehet űzni.

Kedden országos havazás

Az útinform közleménye: az előrejelzések alapján keddtől ismét országos havazás várható, főleg az ország északi területein. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!