Aggasztó hír érkezett.

2018. október 4. Már nyilvánosságra hozták, hogy az idén 18 ezer forintos prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok. Arról azonban egyáltalán nem esett szó, hogy ez az összeg nem mindenkinek jár. Pontos részleteket majd csak a később megjelenő kormányrendeletből tudhatunk meg, de a szisztémát törvény szabályozza.

Várhatóan mintegy 18 ezer forintot ad a kormány az idén nyugdíjprémiumként – mondta az MTI beszámolója szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök először (a Kossuth Rádióban) 10-12 ezer, majd az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén már arról beszélt, hogy a prémium „minden emberi számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt'.  (Tavaly 12 ezer forint volt ez az összeg.) Később ő is kimondta a 18 ezer forintot is.

Az Azénpénzem.hu értesülése szerint az a bizonytalanság, amit az előzőek alapján érzékelhetünk, nem abból adódott, hogy vita lenne a gazdasági növekedés végül elérhető üteméről (bár úgy tudjuk, némi kétség azért ezen a téren is felmerült). Inkább a kifizetendő teljes összeg nagysága lehetett a kalkuláció tárgya.

Az idén novemberben a tavalyival ellenétben a nyugdíjasok plusz inflációs kompenzációt nem kapnak, a hivatalos statisztikák szerint ugyanis az inflációt bőven fedezte a januári emelés (jövőre viszont borítékolhatóan lesz megint ilyen, hiszen a 2019. januári nyugdíjemelést 2,7 százalékra lőtték be, miközben az már most elég jól látszik, hogy az árak ennél ütemsebben nőnek). Az még kérdéses, hogy az idősebbeknek hoz-e Erzsébet-utalványt a Mikulás. Az idén ugyanis a választások előtt már volt egy utalványosztás számukra.

Kicsit aggasztó lehet, hogy az eredeti szabályozás szerint a prémium nem jár azoknak, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, de a rokkantak (akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak) sem részesülhetnek belőle. Tavaly azonban (szerencsére) a kormány végül úgy döntött, hogy mind a 2 millió 750 ezer nyugdíjas – köztük tehát a nagyon rászorultak is – megkapja a prémiumot. Ez azonban csak a 2017 őszén megjelent kormányrendeletben szerepel. Reméljük – amit az eddigi nyilatkozatok is alátámasztanak –, hogy az idén sem lesz másképp, de erre csak a friss kormányrendelet szövege ad majd választ.

Ahogy hivatalosan a prémium összegét is abból tudhatjuk majd meg. Abban szerepel majd a szorzószám. Ezt tavaly 0,6-ban, vagyis 60 százalékban szabták meg (ez a kormány által kalkulált 4,1 százalékos és a törvényben szereplő 3,5 százalékos növekedés különbözete).  Az idén a bejelentések alapján 0,9-es szorzó várható.
 

És akkor nézzük, hogy néz ki a matek!

 

A nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat a 1997. évi LXXXI. törvényben fektették le. Ebben a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetére kifizetésként a novemberi nyugdíj „25 százaléka” és a „legfeljebb 20 000 forint” is szerepel. A tényleges emelés tehát függ a folyósított nyugdíj nagyságától. A teljes összeget csak a 80 ezer forint feletti nyugellátásban részesülők kaphatják meg.

 

Nyugdíjprémium 2018.
Nyugdíj (ezer Ft/hó) Prémium (Ft)
Minimum (28,5)   6 412
50 11 250
60 13 500
80 18 000
Forrás: Azénpénzem.hu számítás


A fenti táblázatban jól látható tehát, hogy a „kisnyugdíjasok” kevésbé járnak jól – még akkor is (amire azért számítunk), ha senkit sem zárnak ki a jogosultsági körből. Nem árt tudni, hogy a prémiummal kapcsolatban fontos (szokásos) előírás, hogy erre az összegre az jogosult, aki már 2017-ben legalább egy napig nyugdíjas volt, és most novemberben is kapja az ellátást.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  nyugdíjnyugdíjasnyugdíjprémiumtörvényrendeletinflációs kompenzációErzsébet-utalvány

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!