Emiatt fájhat sok nyugdíjas feje.



Egy hét múlva jön a prémium. Lesznek olyan alacsony nyugdíjú idősek, akik több pénzt is kaphatnának, ha engednék a szabályok - írja az mfor.hu.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedés miatt jár a nyugdíjprémium az időseknek. Lesz köztük olyan, aki tényleg jól is járhatna, de nem fog. Azok a nyugdíjasok, akik az öregségi ellátásuk mellett özvegyi nyugdíjra is jogosultak, mindkét ellátás után számíthatnak prémiumra - azonban rájuk is vonatkozik a kiosztható maximális összeg szabályozása, amely nem engedi, hogy egy nyugdíjas 18 ezer forintnál többet kapjon.

Vagyis lehet, hogy az átlagtól jócskán elmarad a havi rendes saját jogú nyugdíja a jogosultnak, tehát minden plusz pénz jól jönne neki, de csak annyit kap majd, amennyit a nála több tízezer forinttal több nyugdíjban részesülő sorstársa. Pedig többet is kaphatna. Ha például valaki havi 58 ezer forint nyugdíjra jogosult, ami bőven alatta van a 130 ezres átlagnak, de még a mediánnak is, és emellett további 46 ezer forint özvegyi nyugdíjra is jogosult, akkor hiába, hogy mindkét ellátás jogosultsági alapot teremt a prémiumra, kisebb összeget utalnak majd ki neki, mint amennyi ezek alapján járna.

Az öregségi és az özvegyi alapú prémium egybeszámolva 23 400 forint prémiumot jelentene a példában szereplő idősnek. De csak 18 ezer forintot fog kapni, mert a törvény rendelkezése értelmében a különböző jogcímen érkező nyugdíjakat egybe kell számolni, egy kalap alá kell venni - írja a lap.

(mfor.hu)

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!