FIGYELEM! Nagyon fontos levelet kap minden 50 és 70 év közötti lakos! Lesz teendője!



 

FONTOS levelet kap minden 50 és 70 év közötti magyar!

IDÉN országos vastagbélszűrő program indm indul az 50-70 év közötti korosztálynak: a vizsgálatot székletmintából végzik, a mintavétel otthon elvégezhető a kapott eszközökkel, a csomagot csak vissza kell küldeni postán. A betegségben évente ötezren halnak meg Magyarországon.

A vastagbélrák kezelésére 22,5 milliárd forintot költött az egészségbiztosító 2014-ben, ez több mint kétszeres növekedés a 2001-es 10 milliárd forint körüli összeghez képest – mondta el a helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Kovács Attila emlékeztetett: Magyarország sajnos vezető helyen áll Európában a megbetegedések arányát és az ebből származó haláleseteket tekintve, világszinten pedig csak Ausztrália és Új-Zéland előzi meg.

Hozzátette: jövőre indul egy országos vastagbélszűrő program az 50-70 év közötti korosztálynak, székletmintából immunkémiai vizsgálatot végeznek, a mintavétel otthon elvégezhető a kapott eszközökkel.

A helyettes országos tisztifőorvos felidézte, hogy az eddigi programokban 46 százalékos volt a részvétel, az érintettek közül ilyen arányban küldték vissza a kiadott mintavételi csomagokat.

Kiemelte: külön kell figyelni arra a sajátosan magyar jelenségre, hogy az esetleges pozitív székletminta után a szűrésben részt vevő emberek nem mennek el további vizsgálatokra. A szakértő szerint ez aggasztó és kockázatos, mert korábbi ilyen eseteket később visszakövetve sok rákos halálesetet tudtak azonosítani.

Forrás : hirado.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!