Ha téged is felháborít akkor nyomj egy megosztást.



Budapest -  2018. 09.12-én az országgyűlés által elfogadásra került a legújabb rendelet, ami bizonyos ellátások, kezelések és műtétek igénybevételének a felső korhatárát szabályozza.

 

Az új szabályozás értelmében 75 év felett nem járnak a legmodernebb és egyben legköltségesebb életmentő terápiák. A döntés indoklása szakemberek szerint etikailag elfogadhatatlan, mert azt sugallja, minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz.

Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, de egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év, a nyolcvanéveseké pedig 8,6 év is lehet. Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést: egy ország gazdasági teljesítménye alapján mennyit áldozhatunk egyévnyi emberélet megmentésére, figyelembe véve annak minőségét is?



Ma reggel az államtitkárság bejelentette, négy onkológiai terápiás területen (prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat, végbéldaganat, hasnyálmirigyrák) 15 új, innovatív gyógyszer segíti a betegek gyógyulását, köztük a tüdődaganat elleni két új hatóanyag, amely mintegy háromszáz páciensnek ígér túlélést, viszont ez az eljárás annyira költséges, hogy 2018.09-15-től kizárólag 75 év alattiaknál alkalmazhatják majd a kórházak.

 

Vajon miért? – kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Az egészségügyért felelős államtitkárság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása alapján azt felelte, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő forrás, az állampolgárok által befizetett TB-ből, hogy mindenki életét megmentsék, ezért valahol meg kellett húzni a határt, ezért döntöttünk a 75 év mellett.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!