Újabb szúnyogfajok telepedtek meg, amelyek durva betegségeket hordoznak...



Tudtak alkalmazkodni a másfajta környezethez is, így sikeresen terjedtek el Magyarországon is.

Veszélyes vírusok terjesztésére képes ázsiai szúnyogok jelentek meg Magyarországon. Azért tudtak megtelepedni nálunk, mert a szaporodásukhoz szükséges környezetet az eldobált hulladékokban felgyűlt víz biztosította – mondta az InfoRádiónak Soltész Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa.

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg Magyarországon: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Mindhárom faj Ázsiából származik, és természetes körülmények között faodvak vizében fejlődik.

A biológus elmondta, hogy azért tudnak terjedni, mert élőhelyet tudtak váltani. Az ember által eldobált különböző tárgyakban felgyülemlő vízben szaporodnak, ami nagyon hasonló a faodvakban összegyűlt vízhez.

'Magyarországon három betegséget terjesztenek a szúnyogok: a nyugat-nílusi vírust, az Usutu vírust és a dirofilariát, amiket a hazai szúnyog fajok is terjesztenek' – sorolta Soltész Zoltán.

A vírusok úgy terjednek, hogy miután a csípőszúnyog megszúrt egy olyan valakit vagy valamit, aminek a vérében jelen van a betegség, az elkezd szaporodni a szúnyog nyálmirigyében, a következő csípésnél pedig továbbadja a fertőzést.

„Magyarországon jelenleg az invazív csípőszúnyogokkal együtt 53 faj van. Nem mindegyik szívja minden állat és az ember vérét. Vannak olyan fajok, amelyek madarakra orientálódnak – például a dalos szúnyog –, vannak olyanok, amik kétéltűek, hüllők vérét szívják, és persze vannak olyanok, amelyek egyáltalán nem válogatnak” - mondta a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa az Inforádiónak.

Forrás:

http://faktor.hu/faktor-uj-szunyogok-virusok-magyarorszag?source=hirkereso

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!