Erre mást nem lehet mondani csak azt, hogy felháborító.



Hosszú várakozás után végre hazánkban is elérhetővé váltak a legújabb onkológiai szerek. Csakhogy a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép életbe: 75 év felett nem jár a legmodernebb terápia. A döntés indoklása szakemberek szerint etikailag elfogadhatatlan, mert azt sugallja, minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz. Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, viszont egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év , a nyolcvanéveseké pedig 8,6 év is lehet.

 

Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést: egy ország gazdasági teljesítménye alapján mennyit áldozhatunk egyévnyi emberélet megmentésére, figyelembe véve annak minőségét is?

Novemberben az államtitkárság bejelentette, négy onkológiai terápiás területen -melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat - 15 új, innovatív gyógyszer segíti a betegek gyógyulását, köztük a tüdődaganat elleni két új hatóanyag, amely mintegy háromszáz páciensnek ígér túlélést. Csakhogy jött a hidegzuhany: szakmai források szerint a készítmények csak a 75 évnél fiatalabbaknak adhatók, idősebbeknek ugyanis várhatóan nem támogatja majd a pénztár.

Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre! Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg kommentben!

Forrás:

http://netujsag.net/ez-borzalom-erkezik-a-felso-korhatar-a-muteteknel-es-kezeleseknel-ha-elerted-a-korhatart-mar-nem-vagy-jogosult-az-ellatasokra-82461

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!