Nyomj egy megosztást, ha téged is felháborít.



Tegnap késő este a Magyar Közlönyben közzétették, amit már tudni lehetett: 2,7 százalékkal nőnek januártól a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások – vette észre a HVG. Így már hivatalos!

A 2019. január 1-jét megelőzően megállapított vagy folyósított ellátások összegét kell 2019 január elsejétől emelni. Az emelést a Magyar Államkincstár alá tartozó nyugdíjfolyósító hajtja végre. Januárban már a megemelt összeget fizetik az érintetteknek. Az emelés a következő ellátásokat érinti:

1. öregségi nyugdíjat

2. özvegyi nyugdíjat

3. szülői nyugdíjat

4. árvaellátást

5. baleseti hozzátartozói nyugellátást

6. mezőgazdasági szövetkezeti öregségi munkaképtelenségi, özvegyi járadékot

7. mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát

Hirdetés

8. korhatár előtti ellátást

9. szolgálati járandóságot

10. átmeneti bányászjáradékot

11. táncművészeti életjáradékot

12. rokkantsági ellátást

13. rehabilitációs ellátást

14. baleseti járadékot

15. bányászok egészségkárosodási járadékát

16. fogyatékossági támogatást

17. vakok személyi járadékát

18. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást

19. polgármesterek közszolgálati járadékát

20. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást

21. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását

22. a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást

23. a hadigondozásról szóló törvény alapján a  Tny. 62.  §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokat

24. házastársi pótlékot

25. házastárs után járó jövedelempótlékot

26. azokat az  egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket, amelyeknek a Tny. 62. §-ában foglaltak szerinti emelését kormányrendelet elrendeli.

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2017 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma / Forrás: MTI

Gulyás Gergely az év utolsó Kormányinfóján elmondta, a kabinetnek nyugdíjprémium kifizetéséről is döntenie kellett, ami összesen 41 milliárd forintos kiadást jelent az államnak az idei évben, és átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett valamennyi nyugdíjasnak.

Felevelenítette, hogy a kormánynak idén tavasszal sikerült Erzsébet-utalványokkal is támogatni a nyugdíjasokat, reményeik szerint pedig a jövőben is évente egyszer sor kerül hasonlóra a magyar gazdaság jó teljesítménye esetén.

  • A rendelet alapján emelkedik a rokkantsági járadék havi összege (34 475 forintról 37 350 forintra)
  • A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás alapösszege (101 560 forintra), a a saját jogú nyugellátást és az özvegyi nyugdíjat, baleseti özvegyi nyugdíjat pedig 93 540 forint összeghatárig lehet majd együtt igénybe venni.
  • A minimálnyugdíj változatlanul 28 500 forint marad
Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!