Hiába a teljes Európát sújtó extrém hideg, a migránsok ennek ellenére is rendíthetetlenül igyekeznek a kontinensre. A hideg azonban őket is megviseli: a bolgár-török határon már többen halálra fagytak, miközben megpróbáltak bejutni az Európai Unió területére.



Múlt hétfőn találták meg az első áldoz áldozatot: egy szomáliai nő holttestére bukkantak a hatóságok – miután a rendőrség előző nap letartóztatott 31 kihűlt afgán, pakisztáni és szomáliai migránst. Ez a csoport közölte, hogy egy legyengült nőt az erdőben hagytak. Már csak holtan találták meg. Két másik migránst pedig kórházba kellett szállítani, annyira kihűltek. Pár nappal később egy kurd és egy iraki férfi holtteste került elő – velük is a hideg végzett.

Bulgáriában a fázó migránsokkal nem sokat foglalkoznak, mivel a téli időben a hatóságok figyelme a hajléktalanokra irányul, azt szeretnék megelőzni, hogy ők halálra fagyjanak. De néhány gimnáziumot vagy sportpályát megnyitottak, hogy a migránsok ott vészeljék át a hideget és a havazást.

A nyomás pedig egyre nő Bulgárián, ahogy egyre hidegebbé válik a tél: jelenleg a bolgár hatóságok naponta 150-200 migránst tartóztatnak le azért, mert illegálisan próbálnak átjutni a határon. Őket visszairányítják Törökországba. De csak a határ közel 170 kilométerén áll katonai kerítés – a hegyekben és az erdős területeken még mindig próbálkoznak a migránsok. Sokan pedig itt vesztik életüket a hidegben.

Forrás: faktor.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!