Gyászol a filmvilág.

Nyolcvanöt éves korában meghalt Stéphane Audran francia színésznő, akit a magyar közönség egyebek között A burzsoázia diszkrét bája, A hentes és a Babette lakomája című filmekből ismerhet.

Pályafutása során Audran számos díjat nyert, többek között a legjobb színésznőnek járó BAFTA díjat 1974-ben A burzsoázia diszkrét bája (1972) és a Juste avant la nuit (1971) című filmekben nyújtott alakításaiért - idézte fel a BBC News.Ő játszotta a főszerepet a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat 1988-ban elnyert Babette lakomája (1987) című drámában, valamint az Utolsó látogatás című brit televíziós minisorozatban is feltűnt. 


Audran 25 filmet forgatott együtt férjével, Claude Chabrol rendezővel 1964-től 1980-ig tartó házasságuk alatt. Közös munkáik közé tartozott az 1968-as Barátok, amelyért Audran elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Egy évtizeddel később a francia Oscarként emlegetett César-díjat is bezsebelte a Violette Noziere című filmért.

 

Forrás:

http://www.life.hu/kult/20180327-meghalt-stephane-audran-francia-szineszno.html

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!