Nagy embert vesztett el a filmvilág.



Az Oscar-díjas filmrendező 86 éves korában hunyt el.

Meghalt Milos Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva.  Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. 86 éves volt.

csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus.

A legendás rendező Jan Tomás Forman néven született 1932. február 18-án a közép-csehországi Cáslavban. Szülei a második világháború alatt koncentrációs táborokban haltak meg, őt és bátyját rokonok nevelték fel. Az árvák számára létesített iskolába járt Podebrady fürdővárosban, itt kötött barátságot a későbbi drámaíró, ellenzéki vezető, majd csehszlovák államfő Václav Havellel és Ivan Passerrel, akivel több filmjének forgatókönyvét írták.

El akarta kerülni a katonai szolgálatot, a prágai színművészeti főiskolán dramaturgnak tanult, kisebb filmszerepeket is játszott, majd a televízióban, filmstúdióban és kísérletező színházakban dolgozott.

Első dokumentumfilmjét a Német Demokratikus Köztársaságban vásárolt kamerával forgatta a Semafor színházban, majd 1963-ban elkészítette első játékfilmjét, a Fekete Pétert. A nemzedéki konfliktusosokat bemutató alkotás külföldön sorra nyerte a díjakat, de odahaza fanyalogva fogadták.

Forrás:

https://24.hu/kultura/2018/04/14/meghalt-milos-forman/

Forman hamarosan a csehszlovák újhullám egyik legismertebb alakja lett, filmjei egyszerre voltak szellemesek és kesernyések, józanok és leleplezők.

Nemzetközi karrierjét az 1965-ös Egy szöszi szerelmei indította el, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. Az 1967-es Tűz van, babám! a kultúrpolitika irányítóinak sok volt, hiába jelölték ezt is Oscarra, odahaza betiltották, mert

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!