Nyugodjon békében.



Nyolcvanhét évesen elhunyt hétfőn David Goldblatt világszerte ismert dél-afrikai fotóriporter, aki képeivel a fajüldöző rendszernek az átlagemberek életére gyakorolt hatását dokumentálta.

Elhunyt David Goldblatt

Az egyik leghíresebb dél-afrikai dokumentumfotós halálát a johannesburgi Goodman Galéria jelentette be, amelynek igazgatója, Liza Essers szerint 'egy legenda, egy tanító, egy nemzeti ikon' távozott az élők sorából. Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő kijelentette: 'Goldblatt halálával népünk harcának egyik vezető dokumentátorát vesztettük el'.

A fotós 1930-ban született a Johannesburgtól nyugatra fekvő Randfonteinben litvániai zsidó bevándorlók gyermekeként. Tizennyolc évesen kezdett fotózni, nemzetközi ismertségre az 1960-70-es években tett szert, amikor a világtól elzárt országban megörökítette és kívülállók számára is láthatóvá tette az apartheid rémségeit.

Fotói szerte a világban bekerültek a lapokba és a magazinokba. Számos díjat és kitüntetést elnyert, a rangos New York-i Modern Művészeti Múzeumban az első dél-afrikaiként kapott önálló kiállítást.

'Sosem az érdekelt, hogy olyan pillanatot örökítsek meg, amelyben történik valami. Engem azok a körülmények érdekelnek, amelyek elvezetnek a történésekhez' - mondta egyszer.

'Goldblatt fotói a brutális apartheid rezsim nyugodt, ugyanakkor szívbemarkoló vonásait mutatják be' - állapította meg nekrológjában a Goodman Galéria, amely az évek során jó részét bemutatta a több mint ötvenéves munkásságnak.

A fejüldöző rezsim felbomlása után a fotós főként a belvárosi - fehér és fekete - középosztály hétköznapjait dokumentálta.

atv.hu/MTI

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!