Itt az őszinte vallomás.



20 éven keresztül hallhattuk reggelente karakteres véleményét a Danubius,a Sláger , végül a Neo Fm-en. „Kezitcsókolom, Márta néni” – hangzott fel a szignál, amikor is a Bochkor–Boros páros Geszti Péter édesanyját kapcsolta élő adásba. Márta nénit máig nem felejtették el a hallgatók, hiszen imádták szókimondó stílusát. Megkerestük őt, hogy van, hogy telnek a napjai mostanában.

- 84 éves vagyok, ennek megfelelően vannak már problémáim. Az ízületeim mentek tönkre és ez a járásban akadályoz,  járókerettel jövök-megyek, főleg a lakásban tartózkodom. Ha elmegyek itthonról, akkor kell valaki mellém, aki elkísér. A napokban is voltam két orvosnál, egy füst alatt letudtam a szemorvost, kardiológust. Utóbbihoz már tíz éve járok karbantartás miatt, mert a szívem néha rendetlenkedik, szednem kell rá gyógyszereket.

Hangszíne mit sem változott, és elképesztő a szellemi frissessége.  Hogy tudja megőrizni?

Úgy látszik valami tartósabb anyagból készültem. Az én gyerekkorom borzasztóan szerény körülmények között telt el, de szerető anyám volt, aki sok mindent előteremtett. Nem voltam boldogtalan kislány pedig nagyon szegény családban nevelkedtem. Nagy akaraterő és tudásvágy szorult anyámba, amit átültetett belém. Könyveket nem tudtunk venni, viszont ismerősöktől kölcsön kaptunk és a későbbiekben könyvtárba is beiratkoztam. Mostanában már nem annyit olvasok, mint amennyit szeretnék.

Gondolom, azért a négy unoka felnevelése alatt sem volt idő megöregednie…

- 2000-ben szívinfarktusban meghalt a lányom, aki négy gyermeket hagyott maga után. A legkisebb akkor volt 12 éves, a legnagyobb 15 éves és két évvel később az édesapjuk is elhunyt. Azok küzdelmes évek voltak, mert 4 gyerekkel laktam egy fedél alatt, és én már akkor 67 éves voltam. A nyugdíjam persze nem lett volna elég arra, hogy felneveljem őket, de Péter fiam rendesen helytállt, semmiben sem szenvedtünk hiányt, anyagilag ő nevelte fel őket. Mindannyian megtalálták az útjukat és máig gyakran látogatnak engem. A legkisebbiknek, Rozinak, aki már 30 éves múlt született kisfia. A kis dédunokám, Kornélka már 2 éves múlt.  Jó látni, hogy nem kallódtak el, rendes állása van mindegyiknek. Rozi virágkötőnek tanult, nála egy évvel idősebb nővére, Karolina kutyakiképző iskolában dolgozik, a 31 éves Dóra pedig cukrász és szakács végzettséget szerzett. Bátyjuk, Dani, ő 35 éves, és a világot járja, nem is tudom, most mivel foglalkozik.

Egy dolgon szoktam gondolkodni, és azt nagyon sajnálom, hogy nem voltam elég türelmes hozzájuk, de hát már én sem voltam fiatal, mikor az anyjuk helyét átvettem. De nehogy olyat képzeljenek el, hogy ütöttem-vertem volna őket, csak gyakran felemeltem a hangom és gyorsan rájuk mordultam.

Unokák közül ki hasonlít leginkább Önre?

Péter részéről van két kislány unokám, Sára (9) és Lenke (7). A nagyobbik rám és fiamra hasonlít mentalitásában. Már 5 évesen olvasott, most 9 éves és falja a könyveket. A kicsinek nagy dumája van, mindig a dolgok közepébe vág, és azt mondogatja, hogy énekesnő akar lenni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!