És ez végre nem csak pár tízezer forintot jelent a nyugdíjasoknak, hanem több százezer forintot!



Varga bemondta: ezek alapján soha nem látott kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok

A Nemzeti Versenyképességi Tanács, a csütörtöki ülésén a felnőttképzés ösztönzésével valamint a foglalkoztatási helyzet javításával foglalkozott. Ezt követően Varga Mihály belengetett több tervet is.

Az ülést követő tájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter kiemelte az ülést követő tájékoztatón: teljesen egyetértettek a tanács tagjai azzal, hogy gyors ütemben javítani kell Magyarországon a munkaerő rendelkezésre állásán és képzettségén. A munkaerőpiacon jelenlévők száma folyamatosan bővül, és még mindig nagyon komoly tartalék áll rendelkezésre: a tárcavezető kijelentette, hogy a fiatalok, a szülőképes korú nők és az idősek aktivizálásával közel 700 ezer plusz munkaerő jelenhetne meg a gazdaságban.

Örülhetnek a nyugdíjasok

Október második felében a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatot terjeszt a gazdasági kabinet és a kormány elé, amelynek az a célja, hogy megkönnyítsék a nyugdíjas polgárok elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

Hangsúlyozta: „A nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról a parlament már döntött, és azóta 36 ilyen szövetkezet meg is alakult már. Most azt szeretnék elérni, hogy aki egyénileg tér vissza dolgozni, annak a terhei se térjenek el jelentősen a szövetkezeten keresztül foglalkoztatottakétól.”

Nem számít újdonságnak a felmerült javaslat, mert, alig egy hónappal ezelőtt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy dolgozik a kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának adócsökkentésén is. Azt is még hozzátette a politikus, hogy már egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal, de még azt nem tudni, hogy a törvényjavaslat mikor készül el.

A felnőtt lakosság alig 6,3 százaléka vesz részt felnőttképzési programokban és továbbképzésekben , ezt elég kevésnek látja a tanács.Arra is kitért, hogy a jövőben a felnőttképzési programokba a kormányhivatalokat és a kamarákat is bevonnák , az ösztönzés érdekében . Varga Mihály azt is megjegyezte, hogy a tanács tagjai azt is nagyon fontosnak tartották, hogy szükség lenne változásokra a képzések minőségében is,és a programokat igazítsák ezután a piaci igényekhez.

A szakképzést illetően a tanács azt is fontosnak tartaná, hogy legyen egyre több olyan program, ahol a résztvevők konkrét gyakorlati tudást szerezhetnek, még hozzátette, hogy azokat az állami támogatásokat is felülvizsgálják, amelyeket gyakorlati képzésekre fordítanak.

A miniszter összegezte a szakértői véleményeket, elmondása szerint : „amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idegennyelv-oktatásra is.”

Egy korábbi bejelentést is megemlített, amely szerint 2017 és 2020 között a bölcsődei férőhelyeket, közel 300 milliárd forintból bővítik. Még az is felmerült az ülésen, hogy a munkaidőhöz kellene igazítani a bölcsődék és óvodák nyitva tartását.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!