A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetősége határozott arról, hogy a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. hozza létre az azonnali fizetési rendszer centrális infrastruktúráját; 2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, amelyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek.



A rendszernek 2019 második felétől készen kell állnia a fizetési műveletek azonnali feldolgozására, a szolgáltatási szint növekedése pedig nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatók, sem azok ügyfelei számára.

A rendszer használatával lehetővé válik �lik az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal.

Létrehoznak egy olyan, másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, hogy akár email cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát.

Ezeket a funkciókat kiemelkedő feldolgozási kapacitás és folyamatos rendelkezésre állás mellett fogja biztosítani az új alapinfrastruktúra - hangsúlyozta közleményében a jegybank.

Az alapinfrastruktúra működésével kapcsolatos részleteket 2017 márciusának végéig közzéteszik ezen az oldalon.

Fotó: online-kalkulator.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!