Újabb változások érkeznek a műszaki cikkekkel kapcsolatban...



Ma már öregnek számít egy kétéves okostelefon vagy más, kisebb használati tárgy, s többnyire ennyi idő után le is cseréljük azokat. Ez ugyanakkor pénz és energiapazarlás is, aminek véget vetne az Európai Parlament.

Azt kéri az Európai Parlament, hogy az EU vessen véget a pénz, energia és erőforrások ilyen szintű pazarlásának, amely nem mellesleg a környezetet is nagy mértékben terheli. Ugyanis egy, maximum két év után cseréljük le az okostelefonjainkat, de más, kisebb használati tárgyainknak, például a játékainknak és a ruháinknak sincs hosszabb élettartamuk. Egy biciklit, laptopot, vagy sportfelszerelést sem használunk négy, vagy öt évnél tovább.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Könnyebben lehessen cserélni az alkatrészeket

Az EP-képviselők szerint el kell érni, hogy hosszabb élettartamú használati tárgyak kerüljenek a piacra. Ennek egyik eszköze, hogy könnyen kicserélhető, szabványosított alkatrészekből álljanak, és a tervezők kiemelt figyelmet fordítsanak a funkcionalitásra és arra, hogy az eszközöket könnyebben szét lehessen szerelni.

Az EU-ban a fogyasztók 77 százaléka inkább megjavíttatná termékeit egy újabb vásárlása helyett – derült ki egy 2014-es Eurobarometer-felmérésből.

Az EP állásfoglalásában emellett arra kéri a bizottságot, hogy konzultáljon a fogyasztói szervezetekkel és a gyártókkal, s tegyen javaslatot az árucikkekre és szoftverekre vonatkozó tervezett elavulás fogalmának uniós szintű meghatározására. A képviselők szerint egy független rendszert is létre kellene hozni, amely tesztelné és észlelné a termékek tervezett elavulását.

Elegendő információ a vásárlásnál

Az Eurobarometer-felmérés szerint a fogyasztók 92 százaléka szeretne több tájékoztatást a megvásárolt termékek élettartamáról. Az EP szerint ezért fontos lenne, hogy egyértelmű címkék tájékoztassák a vásárlókat a termékeken.

„Ha a fogyasztó lát egy 30-40 százalékkal olcsóbb terméket, amely láthatóan ugyanazt tudja, és nem ismeretes előtte a termék élettartama és az a tény, hogy a készülék tíz év helyett két éven belül tönkremegy, akkor nyilvánvalóan az olcsóbb terméket fogja választani” – magyarázta Pascal Durand jelentéstevő.

A változásokkal az EU tovább építené a körkörös gazdaságot is, amelyben a termékek nem csak egyszeri használatra készülnek.

Hunyor Erna Szofia
Hirado.hu

WRITER

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!