A karácsonyi időszakban se vagyunk biztonságban újabb borzalmas katasztrófa történt a berlini karácsonyi vásáron. Senki gondolta, hogy ez történik...



A biztonság a múlté, Európa háborúban áll. Ezt vagy tudomásul veszi Európa, vagy a vezetők jelentős részét a lakosság el fogja zavarni - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Komoly indulatok szabadulhatnak el Németországban, részben a migránsokkal, részben Angela Merkellel szemben, ha hivatalosan is megerősítik, hogy merénylet történt hétfőn este Berlinben – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradónak.

A kancellár az összes eddigi merényletnél azt hangsúlyozta, nem lehet azt mondani, hogy az afgán, pakisztáni vagy szír menekültek terroristák, csak azt, hogy közülük egyesek. Nógrádi szerint ez vitathatatlan igazság, csakhogy  német bűnügyi statisztikákból nem rég kiderült, hogy például a rablások több mint hatvan százalékát,  közelmúltban érkezett migránsok követik el.

Amit Merkel mond, az igaz, de a német valóság, a német társadalom ezt másképp érzékeli – mondta a szakértő, aki utalt arra, hogy november végén a ludwigshafeni karácsonyi vásárban egy olyan 12 éves iraki származású fiú akart robbantani, aki már Németországban született.

Sebesültet visznek hordágyon tűzoltók a berlini karácsonyi vásárban, ahol egy kamion a vásárlók közé hajtott. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Fellángolt a gyűlölet

Egy pillanatra a lengyelellenes gyűlölet is fellángolt, amikor kiderült, hogy a kamion lengyel volt. Később azonban napvilágot látott, hogy a sofőr már halott volt, valószínűleg megölhették, de nem tudni, hogyan és mikor, majd kiderült, hogy egy pakisztáni vagy afgán menekültet gyanúsítanak, akit a közelben fogtak el – tette hozzá Nógrádi György.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy újfajta veszélyekkel kell szembenézniük a németeknek: az utóbbi időben rengeteg tűzeset történt a világban, és a terrorcselekmények tíz százalékát már szándékos gyújtogatásként tartják számon.

Sebesültet visznek hordágyon tűzoltók a berlini karácsonyi vásárban, ahol egy kamion a vásárlók közé hajtott. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Merkel egyelőre hallgat

Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy “a franciák osztják a németek gyászát”. Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és “szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini gázolást.

Merkel azonban a délelőtti órákig nem szólalt meg. Nógrádi György szerint a kancellár eddig azért nem lépett színre, mert ez az eset is az ő politikai csődjét mutatja.

Az elmúlt 24 órában letartóztatások voltak Belgiumban, merénylet volt Ankarában és Zürichben, terrortámadás Berlinben. A biztonság a múlté, Európa háborúban áll. Ezt vagy tudomásul veszi Európa, vagy vezetők jelentős részét a lakosság el fogja zavarni – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.hirado.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!