Ekkor érkeznek a kemény fagyok.



NÉMETH LAJOS ELMONDTA, MIKOR JÖNNEK A TALAJMENTI FAGYOKKülönleges helyen kérdezte Kadlecsek Krisztián a következő napok időjárásáról Németh Lajost: a 100 éves Gellért gyógyfürdőből. A meteorológus elmondta, milyen időre számíthatunk a napokban, és mikor érkeznek a masszívabb fagyok.

Pénteken már a 20 fokot is elérheti a hőmérséklet, ám vasárnap újabb hidegfront érkezik. A meteorológus azt is hozzátette: drasztikus hidegfront szerencsére nem érkezik egyelőre, ám talajmenti fagyok bizony előfordulhatnak a fagyzugos helyeken.-írja a Blikk.

Íme a rövid távú előrejelzés :

Szerdán délelőtt sokfelé lesz erősen felhős az ég, az északi területeken eső, záporeső formájában csapadék várható. Délután az északi területeken sok felhő lesz az égen, délen a napos időszakok lesznek túlsúlyban. Erős lesz a nyugati szél. 12, 17 fokra számíthatunk.

Csütörtökön a nap nagy részében gyengén felhős, napos idő várható, délután helyenként megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem lesz. Az északnyugati szél élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Pénteken a több órás napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarja, erőteljes melegedés várható. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 16, 22 fokra melegszik a levegő.

Szombaton változóan felhős lesz az ég, futó záporok kialakulhatnak. Tovább melegszik az idő. Megerősödik a délkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 14, 19 fok között alakul.

Vasárnap erőteljesen megnövekszik a felhőzet, záporok, zivatarok kialakulhatnak. Erős lesz az északnyugati szél. 16, 23 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hétfőn sokfelé lesz erősen felhős, borult az ég, gyenge eső várható. Az északnyugati szél mérsékelt lesz. 7, 13 fokra számíthatunk.-írja az idojaras.hu

Még most sem késő gondoskodni a vízmérők fagy elleni védelméről - figyelmeztet a Fővárosi Vízművek Zrt.

Mit kell tennünk?

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, illetve a rendkívüli hidegben alulról gondoskodjunk a hőszigeteléséről is. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Forduljunk szakemberhez

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén munkatársaink a Vízvonal 06-40-247-247-es telefonszámán vagy a 465-2400 központi telefonszámon fogadják bejelentésüket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!