Ha egyet értesz vele nyomj te is megosztást.



Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere./Kép. olkt.hu

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester nem semmi beszédet mondott ismét. Ezt nem fogja benyelni a fideszes hatalom…

 

Hódmezővásárhely független polgármestere a Facebookon ült kamera elé beszámolni az elmúlt két hetéről, a videóban pedig válaszol arra a kérdésre is, hogy mit gondol Orbán Viktor Tusnádfürdői beszédéről.

Azt mondta, a beszéd nem jelent akkora fordulatot, mint amikor a miniszterelnök a 2014-es tusnádfürdői beszédében meghirdette az illiberális fordulatot, de azt látja, hogy a Halálcsillag felépült, nehéz lesz küzdeni.

Az már nem is számít, hogy akár 3/3-al is lehetne tisztességes közbeszerzés, törvénykezés, szociálpolitika, oktatás, egészségügy, adózás….ehhez tisztességes politikusok kellenének, akik tényleg a közjót, és nem a saját jólétüket, hatalmukat tartanák elsőrendűnek. Igen, most a hatalom mindent megtehet!

Azért a Fidesz szavazókat is érdekelhetné, hogy miért titkolódzik ez a rendszer, miért sunnyog, ha olyan nagyon a nép, az ország érdeke az első, akkor legyen nyitott, válaszoljon kérdésekre, ne kelljen kiperelni adatokat, infókat. Ha minden szuper, akkor nem kellene hamis propagandával indulni a választásokon.

Sokat beszélget arról – fűzte hozzá –, hogyan lehet leváltani az Orbán-rendszert, és vannak kétségei, ő maga nem is ringatja magát abba az illúzióba, hogy ezt a hatalmat választásokon le lehetne győzni. Le lehetne – fejti ki – de biztos benne, de minden alkalommal, amikor közel kerül egy választási kudarchoz,

– módosítják a játékszabályokat,
– megsuhintják a vezető ellenzéki pártot – utal a Jobbikra – egy 660 millió forintos bírsággal,
– megvesznek egy addig ellenzéki csatornát,
– elindítanak egy újabb riogató kampányt,
– listázzák a civil szervezeteket.

Márki-Zay Péter szerint ebből is látszik, hogy „millió megoldás van”, akárcsak Törökországban, ahol egyik pillanatról a másikra be lehet zárni ötezer bírót és tanárt, illetve felszántani az ellenzéki médiát. Orbán Viktor előtt még hatalmas lehetőségek állnak az erdogani és putyini rendszer másolásában.

Az, hogy az Orbán-rendszert választásokon nem lehet legyőzni, Márki-Zay Péter szerint nem azt jelenti, hogy nem lesz vége. Ő azt szeretné, ha Magyarországon és külföldön is tudná, hogy van alternatíva, vannak magyarok, akik nem helyeslik, hogy a hatalom listázza őket, hogy a politikusok a saját családjuknak-barátjuknak adják oda az állami vagyon, az erőműveket, gázvezetékeket és a trafikokat, és vannak magyarok, akik elkötelezettek az Európai Unió iránt, akik nem Oroszországban és Törökországban szeretnének élni.

Mindenképpen azt a fajta az alternatívát kell nekünk felmutatnunk, hogy van olyan jobboldali, aki nem lop, és aki akkor is elkötelezett a sajtószabadság mellett akkor is, ha nem ért egyet azzal, amit a másik fél mond.

Amíg hagyják, nekem ez az elkötelezettségem, és ezt az alternatívát fogom megjeleníteni. Nem vagyok egyedül jobb és baloldalon, és nem fogjuk feladni.
Biztos vagyok benne, ha nem is az ellenzék vagy külső hatás miatt, de az Orbán-rendszer előbb-utóbb magától mindenképpen össze fog dőlni – mondja. Beszél arról is, hogy Magyarországról menekül a kreativitás, menekülnek a fiatalok, gazdasági szempontból pedig nemcsak a V4 országai, hanem Románia is el fogja hagyni. – Nyitottabbak a világra, nem egy bezárkózó, gyűlölködő társadalmat építenek.

Szégyen, hogy nemsokára ez a korábban mennyivel mögöttünk lévő Románia is meg fog előzni – véli a polgármester úr.

Ha tanulmányozzuk Ceaușescu, Kim, Putyin, de most leginkább Erdogán világát akkor rájöhetünk némi nemű hasonlóságra. Tudatos és profi amit véghezvittek. Gazdaság, média, hatalom totális megszerzése s miután ma koncentrációs táborokat nem lehet létesíteni, minden más eszközzel az ellenzék szétverése, lehetetlenné tétele, megszüntetése folyik és lassanként be is fejeződik. Egyen tv, egyen média, egyen gazdaság, egyen parlament, egyen, bocs egypártrendszer, illiberális gyűlöletország…

 

olkt.hu/balramagyar.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!