Ekkor érkeznek a mínuszok.



A novemberből hirtelen januárba lépünk.
 

Jövő héten már visszasírjuk a mostani szürke, nedves, borongós őszi időt: néhány nap alatt beköszönt a januári időjárás.

Az egyenlítői meleg és a sarkvidéki hideg területek hőkülönbsége generálja ezt, pontosabban az ebből származó légköri energia észak-dél irányú kiegyenlítődése. Jellemzője, hogy meglepő extrém helyzeteket tud előidézni, igen rövid idő alatt, a klímaváltozás hatására pedig egyre szélsőségesebb lesz és mind gyakrabban veszi át az uralmat térségünk felett.

Ennek szemtanúi lehetünk most is, a jelenlegi átlagos novembert a jövő hét második felére tipikus januári időjárás váltja fel, havazásra, helyenként -12, -14 fokra is számíthatunk – mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Pénteken borult, párás lesz az idő, de csapadékra nemigen számíthatunk, délen még a Nap is előbukkanhat. Egy tőlünk délre kavargó mediterrán ciklon hatására szombaton már sok helyen lesz eső, ami kitart vasárnapra is, ám a csapadék mennyisége napközben kevesebb lesz. A hőmérséklet nagyjából hozza az átlagot, 5-11 fok közötti csúcsokkal.

Vasárnap estétől komolyabb esőzések várhatók, a hétfő is kiadós csapadékot hoz, és egy sarkvidéki légtömeg érkezésének előszeleként némileg csökken a hőmérséklet.

Kedden napközben először északnyugaton már hó hullik. Ahogy csökken a hőmérséklet, máshol is havasesőbe megy át az eső, majd a jövő hét végére havazásba az egész ország területén.

Nem túlzás, hogy januárban érezhetjük majd magunkat, hét végére a nappali maximumok is 0 fok alatt maradnak, a hóval fedett, felhőmentes tájakon hajnalban -12, 14 fokig csökkenhet a hőmérséklet. December első napján kőkemény tél lesz.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!