Ezek a területeken várható nagyobb zivatar.



Megnövelte délutánra az OMSZt a veszélyjelzésében azt a területet, ahol a nap hátralévő részében komoly zivatarok is kialakulhatnak.

A várható heves zivatarok miatt így a Duna észak-déli vonalában gyakorlatilag már mindenütt érvényben van első fokú riasztás:

De a nap végéig várható kilátások sem javultak, míg reggel még csak négy megyére volt révényes riasztás vasárnapra, délutánra már nyolc megyét jelüöltek a sárga, első fokú figyelmeztetés színével az OMSZ honlapján:

Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap délután, este a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegységben több helyen, máshol (nyugaton, az Alföld délkeleti felén) csak néhol alakulhatnak ki zivatarok. Elsősorban a középső-északi országrészben (Pest megye és tágabb környezete) néhol heves zivatar is várható, hirtelen lehulló, 15-30 mm csapadékkal, nagy méretű jéggel (~2-3 cm-es átmérő) és 80 km/h feletti szélrohammal. Késő estére általában összeesnek az intenzívebb csapadékgócok, de hétfőre virradó éjszaka is labilis marad a légállapot, így továbbra is előfordulhat helyenként zivatar.

Hétfőn szórványosan valószínű zivatarok kialakulása, ismét nagyobb számban inkább a középső országrészben. Egy-egy intenzívebb zivatart 60-70 km/h-t meghaladó szél és jégeső kísérhet.

Az idokep.hu délutáni radarképén jól látható, hogy három óra után Fejér megye felett jókora zivatargóc kezdett kialakulni, de már Pest megyében is látszik, hogy lesz pár kiadós zuhé:

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!