Ezt aztán igazán jó hallani.



Az ifjú kan­cel­lár, mond­hatni szó­ról-szóra ugyan­azt az ál­lás­pon­tot kép­vi­seli me­ne­kült­ügy­ben, mint a ma­gyar mi­nisz­ter­el­nök.

 

A kötelező kvóta nem tartós megoldás a menekültproblémára - mondta az osztrák kancellár egy vasárnapi német lapinterjúban. Sebastian Kurz szerint a belső határok csak akkor lehetnek nyitva, ha a külső határokat rendesen védik.

Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban teljes egészében Orbán Viktor álláspontjára helyezkedve kiemelte, hogy csak az Európai Unió megosztottságának mélyüléséhez vezet, ha rákényszerítik a tagállamokra a migránsok befogadását.

 

Minden tagállamnak önállóan kell eldöntenie, hogy befogad-e embereket, és ha igen, akkor mennyit - mondta a 31 éves kancellár

Sok minden megváltozott a menekültkérdésben...

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen uniós menekültügyi rendszerre van szükség, úgy vélekedett, hogy teljesen elmosódott a határ a menedékjog és a gazdasági migráció között.

Kifejtette, hogy a rászorulóknak a hazájukban kell segíteni, és ha ez nem lehetséges, akkor a szomszédos államokban.

Ha ez sem lehetséges, akkor az adott kontinens biztonságos területein kell segítséget nyújtani. Ezeket a területeket az Európai Uniónak támogatnia kell, és talán meg is kell szerveznie és katonailag biztosítania.

Azt nem lehet tovább folytatni, hogy mindenkit befogadunk, akinek embercsempész segítséggel sikerül bejutnia az EU-ba illegálisan- tette hozzá az osztrák kancellár. Ha hiányzik a politikai akarat egy ilyen menekültügyi rendszer kiépítéséhez, továbbra is milliók fognak útnak indulni, és sokan meghalnak majd menekülés közben, az embercsempészek pedig sok pénzt keresnek.

Az osztrák kancellár igennel felelt arra a kérdésre, hogy megvan-e a politikai akarat mindehhez, és kiemelte, hogy

európai szinten nagyon sok minden megváltozott a menekültkérdésben. Így már mindenütt felismerték, hogy helytelen volt a 2015-ben választott út. Most ennek a felismerésnek konkrét politikává kell válnia - mondta Sebastian Kurz.

Az EU előtt álló feladatokról szólva Kurz hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a belső határok csak akkor lehetnek nyitva, ha a külső határokat rendesen védik. Ausztriában és Németországban erősebben tudatosítani kell, hogy az EU valamennyi tagja azonos értékű és egyenrangú - mondta Sebastian Kurz, hozzátéve, hogy Közép-, és Nyugat-Európában még túl gyakran lenézik a fiatalabb keleti tagországokat, ami negatív érzelmeket szül.

Forrás:

https://ripost.hu/cikk-az-osztrakok-egyertelm-en-orban-viktor-melle-alltak/?source=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!