Megdöbbentő hír érkezett.



Megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól a HVG értesülései szerint.

 

A kórházak négy éve már nem költhetnének többet, mint az éves keretük,de mostanáig mentességet élveztek, ami lehetővé tette, hogy akkor is fizessék a számláikat,ha arra az egészségpénztártól érkező összeg már nem nyújt fedezetet; hogy aztán év végén a dagadó mínuszt egyetlen konszolidációs mozdulattal eltörölje az állam.

Az Állami Számvevőszék jó ideje ostorozza ezt a gyakorlatot, mostanáig mindhiába tette ezt. A Népszava úgy tudja, a fiskális szemléletet az emberi minisztérium egészségügyi államtitkára, Nagy Anikó blokkolta egészen a közelmúltig, de ebben az ügyben elfogyott a muníciója.

A lap újságírójának, Danó Annának nyilatkozó szakemberek szerint, ha valóban érvényesül az ÁSZ akarata, akkor  szeptemberre NEGYVEN eladósodott kórház zár majd be.

A Népszava kérdezte a tárcát, mit tesz az tarthatatlan helyzet megoldása érdekében, de egyelőre nem kaptak választ.

Az államkincstár adatai szerint június végén összesen 35 milliárd forint volt a kórházak tartozás.

Varga Mihály a minap az ATV-ben jelezte:az egyetemekhez hasonlóan költségvetési felügyelők kinevezését javasolja a kórházak esetében is.

Kunetz doktor szerint Budapesten négy nagy új kórházra lenne szükség. „Az olyan speciális területeken kívül, mint a szívsebészet vagy a transzplantáció, amiket elég lenne egy-egy intézményben ellátni, ideális esetben mint a négy helyszín legalább egy megyei kórház szintjén lenne, onkológiai centrumként, idegsebészetként és traumatológiai központként funkcionálna. Az összes többi budapesti kórházat be kellene zárni és a helyüket sóval kell behinteni. Soha többé ne legyen János Kórház.”

Egy maréknyi magyar orvos készpénzért vesz villát és aranyrúdban tartja a megtakarításait, hogy az adóhatóság ne lásson rá a fekete pénzekre. A Fidesz-KDNP óriási lehetőséget kapott az újabb kétharmaddal: a ciklus végére akár működő rendszerré lehetne alakítani a süllyedő hajót. Csak egy kis bátorság és pénz kell hozzá.

Interjúalanyunk úgy látja, „az épületek gyönyörűek, ha felújítják őket, de a pavilon-rendszer alkalmatlan a tisztességes betegellátásra. Tessék nyugatra tekinteni, Finnországban városnyi kórházak vannak, ahol elektromos rollerrel közlekednek a nővérek. Ez a trend, mert ez működik.”

A vidék ellátásáról pedig a következőképpen vélekedik Kunetz Zsombor: „Mivel sokáig a légimentésnél dolgoztam, körökben gondolkodom. A kórházakat úgy kell elhelyezni, hogy a beteg mentőautóval 20-30 perc alatt beérjen, ez egy 50 kilométeres körzetet jelent. Megyénként egyetlen nagy kórházra lenne szükség, ugyanolyan kompetenciákkal, mint a fővárosi nagy kórházak esetében. Veszprém nemrégiben lett onkológiai központ, de Veszprémben jelenleg nincsen idegsebészet, ez tarthatatlan. Először ezeket a megyei kórházakat kell tisztességes szintre felhúzni és utána el kell dönteni, mi legyen a kisebbekkel, amik a nagyon környezetében vannak.”

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!