Még mindig nincs vége...

A Balkán-félszigeten extrém, akár 40 Celsius-fok feletti forróság, míg Magyarországon a 30 Celsius-fokot el nem érő maximumok várhatók a következő napokban – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután Facebook-oldalán.

A következő 24-36 órában afrikai eredetű, igen forró levegő éri el a Balkán-félsziget keleti felét: a hőmérséklet több helyen a 40-42 fokot is meghaladhatja. Emiatt több országban a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki. Az ottani hőségnek a jövő hét elején várhatóan egy markáns hidegfront vet véget heves zivatarokkal, felhőszakadással (akár 80-100 milliméternél is több csapadékkal).

Eközben Magyarországon frontos hónapváltás lesz, amelynek hatására kiterjedt eső várható, és az Alföldön is véget ér a kánikula. Az előrejelzés szerint a hétvégén az átlagosnál hűvösebb lesz az idő, és többfelé erős, viharos lesz a szél is. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet általában 19-24 fok között alakul, de délkeleten 25-27 fokot is mérhetnek.

Vasárnap már több lesz a napsütés. A minimumhőmérséklet 12-18, a maximumhőmérséklet jellemzően 23-28 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol csak 21-22 fok valószínű.

A meteorológiai szolgálat azt írta: jövő szerdáig az ország döntő részén már nem emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat megjegyezte, hogy az idei június – az előzetes becslés szerint – országos viszonylatban valószínűleg az átlagosnál valamivel szárazabb (és több mint két fokkal melegebb) volt.

Forrás:

https://www.vg.hu/kozelet/afrikai-hohullam-perzseli-balkant-548186/

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!