Az új bankjegyek sokkal korszerűbbek és tartósabbak...



Az MNB igazgatója szerint tartósak és korszerűek az új bankjegyek.

Tartósak és korszerűek az utóbbi években bevezetett bankjegyek, az új 2000 és 5000 forintos papírpénzeket is a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el - mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatója pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Közölte, hogy a bankjegyek cseréjét nem csupán az elhasználódás indokolja, hanem a technikai fejlődés is, hiszen az papírpénzeket kezelő automaták miatt technikai korszerűsítésre is szükség van.

Az MNB két lépésben vezeti be az új pénzeket: először rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd négy-hat hónapos szünetet követően kerülnek forgalomba, így az automaták üzemeltetőinek van idejük átállítani a készülékeket a bankjegyek fogadására.

Pataki Tibor közölte, hogy Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le. A pénzbevonás sosem 100%-os, hiszen sokat a turisták eltesznek emlékbe, esetleg megfeledkeznek róluk, így a jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére kilencvenes években kivont bankjegyek is - tette hozzá.

A régi 2000 és 5000 forintosokat a jegybank jövő hétfőn vonja be, és ezt követően nem lehet ilyen pénzekkel fizetni, de a hitelintézetek három évig, a jegybank pedig még 20 évig térítésmentesen cseréli be azokat - közölte az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.

Forrás:

http://femina.hu/terasz/regi-penzek-bevonasa/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!