5,3%-ról 9%-ra növekedik a fizetett reklámok adókulcsát a kormány az új reklámtörvényben. A negatív hatás először 2018-ban lesz érezhető. Mutatjuk, hogy milyen formában változnak a dolgok...



Új reklámadó törvényt nyújtott be a nemzetgazdasági tárca az Országgyűlés elé. Ha a Tisztelt Ház rábólint, már idén május 25-től hatályba is lép majd. Az MTI szerint visszajár majd a reklámot közzétevők által a 2014-2016-os adóévekre bevallott és megfizetett adó, illetve a 2016-ra jutó adót már eleve nem is kell megfizetni. Az érintetteket az adóhatóság fogja értesíteni a visszatéríthető túlfizetés összegéről.

Durván megsarcolják viszont a hirdetőket: a reklámok adókulcsa 5,3 százalékról 9 százalékra emelkedik. Ennek negatív hatása azonban leginkább majd a 2018-as adóévben lesz érezhető. Az évközi módosítás miatt ugyanis a 2017-es év első részére nem kell adót fizetni, a magasabb adómértéket pedig a júniustól decemberig terjedő időszakra kell majd alkalmazni. A 2017-es adóalap megosztása kétféle módszer szerint történhet, emiatt idén az érintettek várhatóan nem kerülnek hátrányosabb helyzetbe.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/durva-adoemelesre-keszul-a-kormany/jj3zc87

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!