Jó hír, de még mindig nem örülhet mindenki.



Állítólag egy apró hiba okozott fennakadást azoknál, akik bankszámlára kapják a nyugellátást. Aki pénteken nem kapta meg, csak hétfőn fogja.

Rendeződni látszik a reggeli nyugdíjkáosz, de még mindig sokakhoz nem jutott el az ellátás, miután a „a Kincstárnál fellépő technikai okok” miatt csak napközben indították el az utalást. Rendes körülmények között az öregségi nyugdíjnak és a nyugdíjszerű ellátásoknak már reggel az érintettek számlájára kellett volna érkezniük, ám ez nem történt meg.

Portfolio meg nem erősített híre szerint a Magyar Államkincstárnál egy banális hiba történt: rossz értéknappal (jó eséllyel az általános, 12-i dátummal) küldték be a tranzakciókat a bankközi klíring rendszert működtető GIRO éjszakai rendszerébe. Amikor a hiba kiderült, korrigáltak, ám ekkor már a nappali, nem állami utalásoknak fenntartott rendszerben ment át a pénz a bankokhoz. A GIRO délután négykor bezárt, a rendszer tehát csak az addig beérkezett adatokat továbbíthatta. (A rendszer óránként számolja el a hozzá beérkezett utalásokat, ezt követően írja jóvá az összeget a bank. A jelenlegi szabályok szerint a teljes elszámolásra van négy óra, ugyanazon a munkanapon.)

Több olvasónk jelezte – valamennyien OTP-ügyfelek -, hogy péntek délután megkapták a nyugdíjukat, a legkorábbi jelzés 12:10-es átutalásról szólt. Ugyanakkor olyan olvasónk is jelentkezett, aki szintén OTP-s, mégsem jött meg az átutalás 17 óráig. Facebook-oldalunkon többen hitetlenkedtek is, amikor elkezdtek beérkezni a visszaigazolások, mondván: „ez biztos kamu”, vagy „persze, neked biztos Lázár személyesen vitte ki a nyugdíjat”.

Egy másik olvasónk azt a tájékoztatást kapta bankjától, hogy 17 óráig beérkezik a pénz az államkincstártól, és akkor a számláján még ma jóváírják. A gond az, hogy az ügyfélszolgálattal folytatott beszélgetés öt után zajlott, a pénz pedig sem a banknál, sem az ügyfélnél nem jelent még meg.

Jó hír, hogy hasonló probléma már nem sűrűn történhet, hiszen elvben július elsején már elindul az azonnali fizetési rendszer, a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek majd.

Ami a postai kézbesítést illeti: a MÁK közleménye szerint a mostani fennakadás azt nem érinti, a pénzt 14-én kezdik utalni, és 16-tól kézbesítik majd. (Korábban még 14-i kifizetésről beszélt az államkincstár.)

A csúszás azért is jelent problémát sokaknak, mivel decemberben, a karácsonyra tekintettel, jóval korábban, 3-án utalták át a nyugdíjakat.

Nem érkezett meg a nyugdíja? Félretájékoztatták? Írja meg tapasztalatát cikkünk alatt kommentben.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!