Olvasd és tudj meg minden fontos információt.



Nem, azt mi se tudjuk megmondani, hogy hogy lehet biztosra menni, de néhány kellemetlenségtől meg tudunk kímélni.

A kaparós sorsjegyekben azt szeretik az emberek, hogy az azonnali nyeremény élményét adják az egyszerűséggel kombinálva. Ráadásul körülbelül minden harmadik nyer (ez 1:3-as arány jelent, szemben az ötöslottó 1:43-ához képest), és a legkisebb nyereménnyel is vissza lehet nyerni legalább a sorsjegy árát. A nyerés élménye viszont újabb játékra ösztönöz, amivel rohamosan növekszik a sorsjegyeladások száma.

A kaparós sorsjegyeket sorozatokban dobják piacra. Ha az egyik sorozat fogyóban van a raktárban, és népszerűnek tűnik a vásárlók között, akkor új sorozat legyártatásáról és piacra dobásáról dönt a Szerencsejáték Zrt.

A Black Jack nevű, igen népszerű sorsjegy esetében egy-egy sorozat 5 millió darabot jelent, ami ugyanúgy 4 db 10 milliós, 40 db 50 ezres, 800 db 10 ezres stb. értékű sorsjegyet tartalmaz. A sorozatokat viszonylag csak sok idővel a megjelenésük után zárják le. Éppen ezért, aki alacsony sorszámú sorozatot vásárol, annak számolnia kell azzal, hogy abból nagy valószínűséggel már eladták a nagy összegeket rejtő szelvényeket. Mi több, amennyiben nem váltja be azonnal a szelvényét, elévülhet a nyereménye, mivel azok legkésőbb az egyes sorsjegysorozatok lezárását követő 30 napon belül vehetők át. A sorozatok lezárásáról a Szerencsejáték Zrt. közleményt jelentet meg sajtó útján legalább egy országos napilapban, valamint tájékoztató hirdetményt tesz ki az értékesítőhelyeken. Interneten azonban sehol sem található ezekről információ, pedig felület volna rá bőven.

Ezért érdemes a sorozatszámot leellenőrizni vásárlás előtt, esetleg másik adagot kérni, ha van erre lehetőség. A kaparós sorsjegy sorszáma a sorsjegy egyedi azonosítójának a 3. 4. 5. száma, általában nullával kezdődő, három számból álló rész. Ebből adódóan minél nagyobb sorozatszámú szelvényt próbáljunk választani, és amennyiben lehetséges, még a helyszínen fel is venni a nyereményt, hogy a nyertes szelvény el ne vesszen.

A Szerencsejáték Zrt. sajnos nem teszi publikussá azt, hogy mely sorozatnál hány magas összegű főnyereményt rejtenek még a sorsjegyek. Ellentétben például az angol társasággal, ahol naprakészen lehet követni a nyeremények állását. 

Sokakat érdekelhet, hogy vajon a Szerencsejáték Zrt.-nél, vagy a postánál tudják-e hogy mely sorsjegyek a nyerők. A válasz: nem. Ugyanis csak úgy tudják a vonalkód alapján megállapítani a sorsjegyről, hogy nyert-e, ha utána a lekapart részen lévő azonosító számot is beírják a rendszerbe.

Aki váltott már vissza nyertes szelvényt, az tudhatja, hogy a beváltó személy sem szokott azzal bajlódni, hogy a szemével vizsgálja, hogy valóban teljesült-e a nyerés feltétele, hanem a sorsjegy lekapart részén lévő számot veti össze a sorsjegy sorszámával. A sietősek támaszkodhatnak arra is, hogy majd a számítógép megmondja, nyert-e. A Szerencsejáték Zrt. hivatalos lottózóiban az eredménykijelző úgy van fordítva, hogy azt a vásárló is lássa, ezt érdemes nyomon követni, így megúszhatjuk az esetleges visszaéléseket. 

A nyeretlen szelvényt pedig nem érdemes rögtön kidobni, mert így lemaradhatunk a különsorsolásokról, amikről a Szerencsejáték Zrt. honlapján tájékozódhatunk. Az ilyen különakciók összege a fel nem vett nyereményekbő tevődik össze.

Forrás: eloben.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!