Kövesd az alábbi lépéseket és siker fog érni.



Ez a finom, egzotikus, édes gyümölcs nem csak nassolásra jó, a magjából csodaszép pálmafát is nevelhetünk, amely nappalink igazi díszévé nőheti ki magát. Most bemutatjuk a lépéseket, hogy az egyszerű datolya magból miként lehet fát nevelni. Íme!

Két sikeres módszer létezik, aminek révén a kis mag szárba szökkenhet.

1. Az első módszer során a datolya magokat hagyni kell a levegőn pár napig száradni, majd ezután egy edénybe téve, öntsünk rájuk forró vizet, hagyjuk egy napig állni, hogy a magok alaposan megduzzadjanak.

Másnap egy dobozt töltsünk meg nedves fűrészporral, majd nyomkodjuk bele a magokat, alaposan öntözzük meg és tegyük meleg helyre. Mihelyt kiszárad a fűrészpor, azonnal öntözzük meg ismét. Ha minden jól megy, egy hónap múlva pici hajtás bukkan ki a fűrészporból.

Ezután egy 7 cm mély virágcserepet töltsünk meg 4 rész homokkal, 2 rész humusszal, 2 rész finom komposzttal, 2 rész tőzeggel és 2 rész faszénnel. Majd ültessük át a kis palántát, de magostól együtt, mivel az még táplálja a növénykét. Ha a hajtás már elérte a 10 cm-t, akkor ismét át kell ültetni egy nagyobb edénye, de földestől, mivel a datolya nem igazán szereti az átültetést. Ettől a pillanattól kezdve a datolya palántát évente át kell ültetni.

Ha már betöltötte az 5 évet, akkor elég 2-3 évente átültetni, ha meg elérte a 15. életévét, akkor 5-6 évente kell átültetni. Fontos, hogy magas és ne széles cserépbe tartsunk a fát, mivel a gyökerek elég hosszan lenyúlnak, így kell a hely neki.

Tároljuk félárnyékos helyen, a nap sugarai ne érjek direkt a növényt. A fa koronája szép kerek lesz, ha a legfelső hajtás a szoba felé és nem a fény fele hajlik. A datolyafát állott, szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk, gyakrabban tavasszal és nyáron. Tápoldatot is adjunk neki kéthetente, de nyáron hetente. Télen 8-15 Celsius fok, míg nyáron 18-20 Celsius fok között érzi jól magát a fa. A nyári hónapokban érdemes kitenni cserepestől a datolyafánkat a teraszra, kertbe, válasszunk neki szélvédett helyet, ha észreveszünk rajta pár sárga levelet, azonnal távolítsuk el.

2. A második módszer során ejtsünk egy kis bemetszést a datolya magján, így a csíra könnyebben át tud majd hatolni a kemény héjon. Ezután ültessük el egy cserépbe a magot, használjuk ugyanazon termőtalaj összetételt, amit más az első módszernél ismertettünk. A földet mindig tartsuk nedvesen. A kis palánta 1-1,5 hónap múlva előbújik, majd úgy kell a továbbiakban eljárni, ahogy fentebb leírtuk.

Forrás:

http://filantropikum.com/nevelj-otthon-datolyapalmat-egyetlen-magbol-ha-betartod-ezeket-lepeseket-sikerulni-fog/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!