Ezekre a tünetekre figyelj oda mindenképpen...



Az érszűkület meglepő tünetei

 Miért szűkülhetnek be az erek, és milyen – akár meglepő - tünetek esetén gyanakodhatunk érszűkületre? Mire figyeljenek a férfiak és mit árul el ereinkről a fülünk?

A testünket behálózó erek szállítják az oxigénben és tápanyagokban dús vért a sejtekhez, biztosítva ezzel megfelelő és hatékony működésüket. Azonban, ha a vér nem tud elég könnyedén átjutni az ereken, károsodhatnak a sejtjeink.

Az egészséges vérerek fala igen rugalmas, az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér könnyen át tud rajta jutni. Előfordulhat azonban, hogy a vérerek elveszítik a rugalmasságát, „megkeményedik”, emellett pedig úgynevezett plakkok (ezek általában zsírokból, koleszterinből és egyéb anyagokból állnak) is felgyűlhetnek az érfalon.

Ez pedig gátolhatja, lassíthatja a vér keringését, sőt a plakkok akár teljesen el is zárhatják a vér áramlását, ennek pedig akár halálos vagy visszafordíthatatlan következményei is lehetnek. Az érszűkület kialakulásának rizikóját emelheti az életkor, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség. 

Milyen tüneteket okozhat az érszűkület?

Mivel az érszűkület tulajdonképpen bármely (kisebb vagy nagyobb) artériában kialakulhat, a tünetei is igen sokfélék lehetnek, és sokszor elég általánosak, így akár arra is gyanakodhatunk, hogy más betegség áll a háttérben. Ez gyakran valóban így van, de ha a rizikócsoportba tartozunk, vagy a családunkban már fordult elő érszűkület, esetleg korábban már volt valamilyen kardiovaszkuláris problémánk, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat egy szakorvossal. 

Gyakori tünete lehet az érszűkületnek a mellkasi fájdalom, a szorító vagy erősen nyomó érzés a szegycsont környékén. Ez arra utalhat, hogy a szívhez vezető artériák szűkültek le, keményedtek meg.

A mellkasi fájdalom kisugározhat a has felső részébe, a hátba, sőt a vállakba is. A mellkasi fájdalom gyakran fizikai megterhelés vagy érzelmi megrázkódtatás, stressz után jelentkezik, és pihenés után enyhül.

A mellkasi fájdalom azonban számos más betegséget is jelezhet, a gyomorpanaszoktól a  légúti fertőzésekig. 

A mellkasi fájdalom mellett sokan tapasztalhatnak meg légszomjat: az érszűkület miatt nem jut elegendő oxigén a sejtekbe, így könnyebben kifáradunk, kimerülünk, vagy úgy érezhetjük, hogy már a kevésbé megterhelő mozgás hatására is teljesen kifulladunk.

Ha a légszomj mellett más, a légzőrendszer problémáira utaló tünetek is jelentkeznek (pl. köhögés, krákogás), akkor jóval kisebb az esélye annak, hogy az érszűkület áll a háttérben. 

Forrás:

http://www.egeszsegkalauz.hu/sziv-es-errendszeri-betegsegek/mikor-gyanakodjunk-erszukuletre

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!