Itt van egy újabb gyilkos kór, amivel meg kell küzdenünk...



Végigsöpör Európán az afrikai sertéspestis. A veszélyes vírus egyre közelebb kerül a magyar határhoz, legutóbb Csehországban találtak fertőző állatokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az afrikai sertéspesti betegségben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában. Magyarország csupán a szerencsének köszönheti, hogy eddig elkerülte a vírus, ugyanis a közép-európai országok sorra jelentik be az újabb fertőzéseket - írja a Magyar Idők.

Csehországban a vírust először június 26-án mutatták ki, az elmúlt két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolódott a betegség jelenléte. Lengyelországban és Ukrajnában is találtak fertőzött állatokat.

A lap szerint a hazai sertéstartók sem lehetnek nyugodtak, a jelentős gazdasági károkkal járó sertéspestis ugyanis bármikor betörhet az országba, ha nem figyelünk megfelelően oda a megelőzésre. Nem csoda, hogy az állattartók félnek, hiszen egy fertőzött állat megtalálása azt jelentené, hogy az egész betegséggel érintett állományt azonnal fel kell számolni, nem beszélve arról, hogy korlátozás alá kerülhet a sertéshús. Ebben az esetben jelentős bevételtől esnek el az állattartók.

A betegség az embereket nem fenyegeti, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra nagyon veszélyes, nem gyógyítható és védőoltás sincs ellene.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/veszelyes-virus-fenyegeti-hatarainkat/zdlqj26?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!