Szomorú hír érkezett...



Csak most je­len­tet­ték be, hogy pén­te­ken vá­rat­la­nul el­hunyt Tóth Éva.

A Magyar Írószövetség közleménye szerint Tóth Éva József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista 2017. december 15-én 78 éves korában váratlanul halt meg.

Tóth Éva 1939-ben született Debrecenben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) magyar-francia-spanyol tanári diplomát szerzett, 1962-67 között tanár, 1967-68-ban a Magyar Rádió munkatársa, 1971-83 közt a Corvina Kiadó szerkesztője, majd főszerkesztője, 1984-1990 közt az Új Tükör világirodalmi rovatvezetője volt.

1990-92 között a Magyar Írószövetség külügyi titkára, az elnökség tagja, 1995-től a választmány tagja, 1994-2016 között a Magyar PEN Club alelnöke, 1995-től a Nemzetközi PEN Club fordítói és nyelvi jogi bizottságának tagja. Spanyol irodalmat tanított a Szegedi Tudományegyetemen, magyar irodalmat Fulbright-vendégprofesszorként a Georgia-i Egyetemen (USA), műfordítást az ELTE-n. Részt vett a nyelvi jogok egyetemes nyilatkozatának kidolgozásában.

Tóth Éva húszévesen már publikált országos folyóiratokban, majd egymás után jelentek meg verseskötetei, Emlékvers című költeményét tizenhét nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, a József Attila-díjat 2002-ben vehette át.

Versei több mint húsz nyelven jelentek meg folyóiratokban és antológiákban. Főleg latin-amerikai, spanyol és afrikai költészetet és prózát fordított. Művei közé tartozik az Egyetlen értelem című kötet, Petőfi Sándor János vitézének spanyol fordítása Juan el Paladin címmel, kortárs magyar drámák spanyolul Teatro húngaro címmel, a magyar költészet antológiája a kezdetektől napjainkig spanyolul, valamint a Róza-kert és Az eltaposott pillanat című kötetek.

Forrás:

https://ripost.hu/cikk-toth-eva-meghalt/?source=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!