Szomorú hír érkezett.



Nyugodjon békében.

Hatvanhárom éves korában elhunyt Peter Ogi, vagyis Hegedűs Péter, a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyénisége, az első magyar punkzenekar, a Spions alapítója - írja a nullahategy.hu.

Petrovics Emil és Kurtág György tanítványaként végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát, majd a 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst.

Ezen évek alatt saját elmondása szerint nagy hatással volt rá Jimmy Hendrix, vagy éppen Frank Zappa munkássága, de legfőképpen Lou Reed. 1978-ban elhagyta Magyarországot, az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott. Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, valamint közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: például Boy George munkatársa volt. Stúdiómunkákat is vállalt, szintetizátorprogramozó volt például Peter Gabriel csapatában.

1983-ban New Yorkba költözött, ott két együttest is alapított. A kilencvenes évektől Ogi főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált (pl. Szédülés, Zsötem), kiadott albumokat is.

(Forrás: nullahategy.hu)

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!