Ez a hír Ön számára fontos lehet, ha gázzal fűt.



Augusztus 1-je óta az NKM Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. behajtási költségátalányt számíthat fel azoknak a nem lakossági ügyfeleinek, amelyek határidőn túl rendezik a számlájukat - számolt be a Világgazdaság.

A társaságtól kapott válasz szerint a szerződő hatóságnak minősülő kötelezettekre eddig kiterhelt behajtási költségátalányból mintegy 17 millió forint folyt be - írta a napilap.

 

A költségátalány mértéke 40 eurónak megfelelő forint, de több is lehet, nagyságát az MNB hivatalos deviza-középárfolyama alapján kell meghatározni. Ennél lehet nagyobb is, de a Világgazdaságnak a konkrét mértékre vonatkozó kérdésére az NKM azt válaszolta, hogy a költségátalányt a jogszabály alapján szabja meg.

 

A cég enné több részletet nem árult el.

 

A nyilvános adatok szerint a gázszolgáltatónak 2017. december 31-én 12,964 milliárd forint lejárt vevőkövetelése volt, az emiatti értékvesztése pedig 2,443 milliárd forintot tett ki.

 

Késedelmes teljesítés esetén az átalányon túl és attól függetlenül késedelmi kamat is felszámítható. Ha a késlekedő egyetemes szolgáltatásban ellátott nem lakossági felhasználó, akkor viszont a késedelmi kamaton túl vagy behajtási költségátalány, vagy felszólítási díj számítható fel, a kettő együtt nem.

Forrás:

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gaz-tartozas-nkm-koltseg-atalany.671251.html

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!