Most már itt a végleges döntés a nyugdíjjal kapcsolatban...



Budapest – Hiába jelez alacsonyabb, 2,5 százalékos inflációt a Magyar Nemzeti Bank, a kormány kitart a költségvetés tavaszi elfogadásakor jelzett három százalékos pénzromlás mellett, ami a jövő januári nyugdíjemelés mértékét is meghatározza.

- Kitartunk a 3 százalékos nyugdíjemelés mellett. Van egy elfogadott költségvetésünk, és nem kívánjuk módosítani a célokat – válaszolt az mfor.hukérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez az jelenti, hogy egy 124 ezer forintos átlagnyugdíj 3 700 forinttal nő, vagyis januártól 128 ezer forintot fog kapni az átlagnyugdíjas. 2,5 százalékos infláció esetén az átlagnyugdíj reálértéke 620 forinttal emelkedhet.

A jogszabályok szerint a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni. Ha utólag kiderül, hogy kisebb az infláció a tervezettnél, akkor jól járnak a nyugdíjasok, mert nem vonják el a különbözetet. Ha a pénzromlást alultervezik a költségvetésben, akkor jár nekik a kompenzáció: most novemberben a kormány előzetes nyilatkozatai szerint 1,4 százalékos visszamenőleges emelést kaphatnak a nyugdíjasok, amely alapján húszezer forint egyszeri pluszpénzt kaphat egy átlagnyugdíjas a jövő hónapban. Emellett pedig nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ami 12 ezer forintot tehet ki.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/hivatalos-dontott-a-kormany-nyugdijemelesrol-ez-varhato/e5vx8zb?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!