Oszd meg te is, hogy minél többen tudjanak erről az emelésről.



Egy megosztással jelezd ha te is támogatod az emelést!
 

Az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb jövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók a Magyar Idők szerint nyár elejétől. Az emelésről szóló ágazati kollektív szerződést az ősszel írhatják alá - mondta a kormánylapnak a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) társelnöke. 

Így az érvényes bruttó 122 ezer forint szakmunkásalapbér kétszeresével orvosolnák a munkaerőhiány problémáját a turizmusban.

A munkaadói oldal tervezett vállalása szerint a januári országos emelés mellé úgynevezett garantált bérkiegészítést rögzítenének az ágazati kollektív szerződésben. Hülvely István kiemelte: a jelentős fizetésemelés nem csak az újonnan érkező szakmunkásokat érintené. 

A szakember szerint a jövedelmek kifehérítését célzó béremelés azért is lesz fontos versenyképességi tényező, mert rövid időn belül helyzetbe hozza a tisztességes adófizető cégeket a turizmusban köztudottan széles spektrumú szürkezóna szereplőivel szemben. 

Ha számodra is hasznos információkat tartalmazott a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!