Hamarosan át állunk az őszi időszámításra, de ezeket az információkat nem árt tudni ezzel kapcsolatban...



A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és egészen október utolsó vasárnapjáig tart. Ezért minden évben más napra esik az óraátállítás.

Idén október 29-én kell átállítani az órákat, éjjel 3-óráról 2-re.Visszatérünk az eredeti időszámításhoz.

Az óraátállítás története Magyarországon

A nyári időszámításra már Benjamin Franklin is gondolt 1784-ben, mivel úgy vélte, hogy olcsóbb lenne a világítás. Hazánkban 1954 – 57 között próbálkoztak először a nyári időszámítás bevezetésével. 1958 – 1979 között nem állították át az órákat, majd csak 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítás céljából.

Miért állítjuk vissza az órákat?

Ilyenkor térünk vissza a normális, tehát a téli időszámításhoz. A felmérések szerint a nyári időszámítással rengeteg villamosenergiát megspórolunk. Nyáron fontos, hogy a társadalom ébrenléti időszakához képest mennyi a világos órák száma. Mivel esténként tovább van világos, nagymértékben csökken az energiafogyasztás.

Az óraátállításnak káros hatásai is lehetnek?

Sokan nem szeretik, hogy évente kétszer át kell állítani az órákat, de ennek káros hatásai is lehetnek? Az ellenzők szerint nem olyan jelentős az árammegtakarítás, hogy érdemes lenne minden évben átállnunk a nyári időszámításra. A hangulatunkra és az alvási szokásainkra is kihatással lehet az óraátállítás, igaz csak néhány napig, amíg hozzá nem szokunk.

A biológiai óránkat nem tudjuk egyik pillanatról a másikra átállítani, ezért akár 1 hétre is szükség lehet ahhoz, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez. Amíg a külső és a belső óránk nem kerül összhangba, addig kissé megviselheti a szervezetünket. Főleg azokra van hatással, akik alvászavarokkal küzdenek. Sokan panaszkodnak ilyenkor levertségre, feszültségre és kialvatlanságra, de ezek a tünetek nem tartanak tovább néhány napnál. A szakemberek azt javasolják, hogy az óraátállítást követő néhány napban próbáljunk meg jobban odafigyelni magunkra, adjunk időt a szervezetünknek az átállásra.

Ha már mindenképpen át kell állítanunk az órákat, ne feledkezzünk meg róla, hogy elkerülhessük a kellemetlenségeket. Tehát ne felejtsük el október 29-én, éjjel 3 óráról 2-re állítani az óráinkat. Főként azok legyenek figyelmesek, akik ebben az időszakban utaznak, mert a menetrendek tekintetében is eltérések lehetnek.

Forrás:

https://ketkes.com/ujra-at-kell-allitani-az-orakat-nehany-nap-es-kezdodik-a-teli-idoszamitas/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!